Ongelijk belonen? Dat wil toch niemand!
In Nederland is er sprake van ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Vrouwen verdienen gemiddeld nog steeds minder dan mannen voor hetzelfde werk. En dat ondanks de vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid. Op 14 november is het Equal Pay Day. Vanaf die dag werken vrouwen in Nederland de rest van het jaar symbolisch voor niets.
Gevolgen van de loonkloof
De loonkloof heeft niet alleen impact op vrouwen, maar ook op de maatschappij. Vrouwen hebben minder financiële onafhankelijkheid en pensioenopbouw. Dat kan hun economische zekerheid op lange termijn aantasten. De loonkloof draagt bij aan bredere ongelijkheden in de samenleving. Zoals verschillen in levensstandaard en toegang tot middelen.
Ben ik een goede werkgever?
De loonkloof is een landelijk probleem. Werkgevers hebben een belangrijke rol in het verkleinen van de loonkloof. Goed werkgeverschap is een essentieel aspect van een gezonde en productieve werkomgeving. Het gaat niet alleen om het naleven van wettelijke verplichtingen. Het gaat ook om het creëren van een inclusieve en rechtvaardige werkcultuur met gelijke kansen voor alle werknemers. Een belangrijk onderdeel hiervan is het aanpakken van ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen.
Meten is weten
Om te achterhalen of je als werkgever (on)gelijk beloont, moet je de werknemersdata analyseren. Deze data heb je nodig bij het dichten van de loonkloof. Door interne personeelsdata te evalueren krijgen werkgevers inzicht in de huidige beloningsstructuren. Ze kunnen zo eventuele ongelijkheden herkennen en aanpakken. Begin bij de volgende onderwerpen:
- Salarisverschillen: Vergelijk de salarissen van mannen en vrouwen in vergelijkbare functies en met vergelijkbare ervaring.
- Functie- en salarishuis: Essentieel is een solide functiehuis met een goed doordacht salarisgebouw. De basis hiervoor is objectiviteit.
- Promotiepatronen: Analyseer de promotiegeschiedenis om te zien of er verschillen zijn in de snelheid waarmee mannen en vrouwen promotie maken.
- Onderhandelingen: Onderzoek de verschillen in startsalaris en na promotie tussen mannen en vrouwen.
- Deeltijd versus voltijd: Meet het verschil tussen deeltijd- en voltijdwerk op de beloning en carrièreontwikkeling van vrouwen (en mannen). Gebruik dit niet als argument om de verschillen te verklaren!
Zie het als een 0-meting en bedenk interventies waarvan je het resultaat jaarlijks (of per kwartaal) opnieuw meet. Zo ontstaat er een dynamisch en efficiënt model dat bijdraagt aan het dichten van de loonkloof.
Conclusie
Begin vandaag met het objectief meten van je personeelsdata. Dit is de enige manier om de juiste discussie op gang te brengen, maatregelen te nemen en doelen te stellen. Met als ultieme doel: het zijn van een werkgever die gelijk beloont. Vragen? Neem contact op met onze specialisten:
Victor Steenbakker / victor.steenbakker@montaepartners.nl / +31 (0)6 42 18 97 55
Publicatiedatum: 13-11-2024
Tags: Werkgever