De kleine lettertjes bij een sabbatical

Uw medewerkers in de gelegenheid te stellen om op sabbatical te gaan is een mooie arbeidsvoorwaarde. Maar zorg er voor dat u de risico’s op arbeidsongeschiktheid en overlijden goed afdekt en de medewerker goed informeert wat er gebeurt met zijn of haar pensioenopbouw.

Arbeidsongeschiktheid
Raadzaam is om in het pensioenreglement te checken wat is opgenomen met betrekking tot premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid als een medewerker ziek wordt tijdens sabbatical en als gevolg daarvan in de WIA terecht komt. Vaak is het zo dat als is afgesproken dat de pensioenopbouw stopt tijdens de sabbatical, dat dan de premievrijstelling gebaseerd wordt op de premie die betaald wordt op het moment van ziek worden. Als die premie dan “nul” is, wordt de premievrijstelling ook verleend o.b.v. “nul” en vindt er dus geen pensioenopbouw meer plaats. Dit is dus een risico voor de medewerker. Dit is op te lossen door af te spreken dat de sabbatical eindigt op de eerste dag van ziekte. Advies is om dit een brief met afspraken over het sabbatical leave met de medewerker overeen te komen. Het is van belang om de medewerker NIET af te melden voor de WIA – polissen. 

Nabestaandenpensioen
Het is wettelijk verplicht dat het nabestaandenpensioen wel doorloopt tijdens een periode van onbetaald verlof van maximaal 18 maanden. Ongeacht of de medewerker zijn of haar pensioenopbouw zelf voortzet of niet, blijft hij/zij gedurende maximaal 18 maanden verzekerd voor partner- en wezenpensioen. Dit gebeurt op basis van het pensioengevend loon en het deeltijdpercentage dat gold direct vóór het opnemen van het verlof, verminderd met de in het jaar van risicodekking geldende franchise. Ook blijft de medewerker gedurende maximaal 18 maanden verzekerd voor het nabestaanden-overbruggingspensioen. Als dit in het pensioenreglement staat, hoeft hier dus niets te gebeuren.

Pensioen
Informeer de medewerker ook over wat er gebeurt met de pensioenopbouw. In veel pensioenreglementen is afgesproken dat deze niet doorloopt en is het volgende aan de hand. Bij onbetaald verlof stopt de medewerker tijdelijk (geheel of gedeeltelijk) met werken maar blijft in dienst bij de werkgever. Gedurende de periode van onbetaald verlof betaalt u als werkgever dan geen pensioenpremie meer voor de medewerker u voor het deel waarvoor onbetaald verlof wordt opgenomen. Er vindt dus geen pensioenopbouw meer plaats. Het kan zijn dat in het pensioenreglement een bepaling is opgenomen dat medewerker zelf zijn of haar pensioenopbouw voortzetten als onbetaald verlof niet langer duurt dan een bepaalde periode, bijvoorbeeld 12 maanden. De kosten zijn dan wel voor zijn of haar rekening.