Toenemend ziekteverzuim door stress: tips voor HR-professionals 

Stressgerelateerd ziekteverzuim blijft stijgen: 30% toename in vijf jaar, verantwoordelijk voor 25% van alle verzuimdagen. Vroegtijdige signalering en blijvende aandacht is cruciaal om langdurige uitval te voorkomen. 

Toenemend ziekteverzuim door stress: tips voor HR-professionals 
Het ziekteverzuim onder werknemers als gevolg van stress blijft toenemen. Momenteel is stress verantwoordelijk voor één op de vier verzuimdagen. Dit betreft klachten zoals overspanning en burn-out. ArboNed en HumanCapitalCare spreken van een zorgwekkende trend die een risico vormt voor de arbeidsmarkt en de maatschappij. Het afgelopen jaar steeg het aantal ziekmeldingen door stressgerelateerde klachten met 8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Over de afgelopen vijf jaar is er zelfs een stijging van 30 procent te zien, aldus ArboNed en HumanCapitalCare. Het totale ziekteverzuim in de onderzochte periode was iets hoger dan het jaar ervoor, met een percentage van 4,7 procent. Stressgerelateerde klachten zijn een belangrijke oorzaak. Deze arbodiensten monitoren de gezondheid van ongeveer een miljoen werknemers. Stressgerelateerd verzuim duurt vaak langer. Hoe langer het duurt voordat stressklachten worden herkend en aangepakt, hoe langer werknemers uit de roulatie zijn. Gemiddeld duurt verzuim door stress 245 dagen, maar dit kan oplopen tot meer dan 300 dagen, oftewel tien maanden. 

Oplossingen voor HR-professionals 
Stressklachten beginnen vaak met piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Deze signalen worden vaak te laat herkend en besproken. Vroegtijdige signalering en aandacht kunnen echter voorkomen dat klachten verergeren en uitval voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 medewerkers binnen drie jaar opnieuw langdurig uitvalt na stressgerelateerd verzuim. Blijvende aandacht en ondersteuning zijn cruciaal om terugval te voorkomen. 

Tips van Montae & Partners

  • Herken stressklachten op tijd: Let op signalen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en fysieke klachten.   
  • Communiceer met uw medewerker: Zorg voor open en eerlijke communicatie. Vraag regelmatig hoe het gaat en wees oprecht geïnteresseerd. Dit helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen, maar maakt het ook makkelijker om eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. 
  • Zorg ervoor dat medewerkers fysiek gezond blijven: Stimuleer een gezonde levensstijl door bijvoorbeeld gezonde snacks aan te bieden, sportactiviteiten te organiseren of ergonomische werkplekken te creëren. Fysieke gezondheid draagt bij aan het algehele welzijn en kan stress verminderen. 
  • Biedt coaching aan: Coaching kan medewerkers helpen om beter om te gaan met stress en hun werk-privébalans te verbeteren. Overweeg om professionele coaches in te schakelen of interne coachingprogramma’s op te zetten.
  • Maak gebruik van de interventiemogelijkheden via de collectieve zorgverzekeraar: Veel zorgverzekeraars bieden programma’s en interventies aan die gericht zijn op het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers. Maak gebruik van deze mogelijkheden om uw medewerkers te ondersteunen


Herkent u dit en wilt u hier een keer over sparren?   
Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij Montae & Partners of onze specialist:
Dennis van de Worp | dennis.van.de.worp@montaepartners.nl | +31 (0)6 22 79 72 34 

Bron: Arboned