AFM: pensioenfondsen moeten beter communiceren bij dreigende pensioenverlaging

AFM: pensioenfondsen moeten beter communiceren bij dreigende pensioenverlaging

7/1/20

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onderzoek gedaan naar communicatie van pensioenfondsen die waarschijnlijk moeten korten. De AFM heeft een inventarisatie gedaan op basis van de informatie over korting van pensioen op de websites van de betreffende fondsen.

Uit de inventarisatie volgen meerdere kritiekpunten. Zo geven pensioenfondsen volgens de AFM lang niet altijd evenwichtige informatie over de reden dat pensioenen worden gekort. Alleen wijzen op de lage rentestand is niet voldoende, stelt de AFM. Ook de beleggingskeuzes en de hoogte van de premie moeten in de uitleg aan bod komen.

Daarnaast ziet de AFM dat pensioenfondsen hun deelnemers en pensioengerechtigden nauwelijks stimuleren om tot actie over te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door een concrete actie te koppelen aan informatie over verlagingen zoals een verwijzing naar een adviseur of naar mijnpensioenoverzicht.nl. Daarmee zouden betrokkenen meer inzicht krijgen in hun financiële situatie en zo nodig kunnen anticiperen op minder pensioeninkomen. De AFM verwacht als gedragstoezichthouder dat pensioenfondsen aandacht besteden aan handelingsperspectief voor deelnemers in hun communicatie over verlagingen.

Bron: AFM.nl

DownloadTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact