Bedoeling van partijen niet van belang bij beoordeling of arbeidsrelatie een arbeidsovereenkomst is

Bedoeling van partijen niet van belang bij beoordeling of arbeidsrelatie een arbeidsovereenkomst is

10/11/20

Bij de beantwoording van de vraag of iemand werknemer of zzp’er is, is volgens de Hoge Raad de bedoeling van partijen geen factor van belang. Dit heeft de Hoge Raad op 6 november geoordeeld in een zaak over een uitkeringsgerechtigde die met behoud van haar uitkering op basis van een participatietraject voor de gemeente Amsterdam had gewerkt. De betrokkene verrichtte hetzelfde werk als andere werknemers. Volgens haar had zij gewerkt op grond van een arbeidsovereenkomst. Daarom zou zij recht hebben op nabetaling van loon.

Volgens de Hoge Raad is niet van belang of partijen ook daadwerkelijk de bedoeling hadden de arbeidsrelatie als arbeidsovereenkomst aan te merken. Waar het om gaat is of de tussen partijen overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst. De Hoge Raad volgt de uitspraak van het Gerechtshof in deze zaak en oordeelde dat de afspraak over het verrichten van werkzaamheden niet de kenmerken heeft van een arbeidsovereenkomst.

Deze uitspraak is ook van belang voor de pensioensector, omdat dit gevolgen kan hebben voor het werknemerschap en daarmee ook voor het deelnemerschap in een pensioenregeling.

Bron: Hoge Raad

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact