BTW-vrijstelling niet voor pensioenfondsbeheerdiensten

BTW-vrijstelling niet voor pensioenfondsbeheerdiensten

13/10/20

In een uitspraak van 8 oktober heeft het Hof van Justitie van de EU dat de diensten voor het beheer van beleggingen ten behoeve van een bedrijfspensioenregeling niet te zien zijn als ‘handelingen ter zake van verzekering’. Gevolg hiervan is dat de BTW-vrijstelling voor verzekeringsdiensten niet geldt voor deze beheerdiensten.

In deze zaak ging het over het United Biscuits Pension Fund, een op vaste uitkeringen gebaseerd pensioenfonds voor de werknemers van United Biscuits. Het beheer van het fonds is belegd bij de pensioenbeheerder United Biscuits (Pension Trustees). De pensioenbeheerder heeft om terugbetaling van de BTW gevraagd, die aan beleggingsbeheerders (zowel verzekeraars als niet-verzekeraars) over de vergoedingen voor pensioenfondsbeheerdiensten is voldaan. De Britse Belastingdienst stelde zich op het standpunt dat de diensten van verzekeraars wel van BTW zijn vrijgesteld, maar niet de diensten van niet-verzekeraars. Voor deze beleggingsbeheerdiensten geldt de BTW-vrijstelling van art. 135 lid 1 onderdeel a van Europese BTW-richtlijn (2006/112) niet.

Volgens het Europese Hof is er op grond van een nauwkeurige analyse van de relevante bepalingen van de BTW-richtlijn geen steun voor de opvatting te vinden, dat pensioenfondsbeheerdiensten zoals in deze zaak binnen de werkingssfeer van artikel 135 lid 1 onder BTW-richtlijn vallen.

Bron: Taxlive

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact