Btw-vrijstelling voor vermogensbeheer van pensioenfondsen 2021 voorlopig nog van kracht

Btw-vrijstelling voor vermogensbeheer van pensioenfondsen 2021 voorlopig nog van kracht

13/1/21

De Belastingdienst had eerder aangekondigd dat de btw-vrijstelling voor vermogensbeheer per 1 januari 2021 zou vervallen. Naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad onderzoekt de Belastingdienst de uitspraak nog. In afwachting van de uitkomst van dit onderzoek blijft de btw-vrijstelling voorlopig gelden tot 1 juli 2021.

Pensioenfondsen en de vennootschappen waarin herverpakte bedrijfsleningen collateralized loan obligations, (CLO's) zijn ondergebracht, betalen tot nu toe geen btw over de rekeningen van hun vermogensbeheer. Volgens de Belastingdienst zijn banken en verzekeraars btw vrijgesteld als zij onder bijzonder overheidstoezicht staan. Het vermogen van de fondsen die bedrijfsleningen herverpakken (CLO’s) staat niet onder bijzonder toezicht, aldus de Belastingdienst, en valt daarom buiten de vrijstelling.

In een Hoge Raadarrest van 4 december jl. waarin de Belastingdienst stelde dat bepaalde beleggingsfondsen niet onder bijzonder toezicht vallen, verwierp de hoogste belastingrechter dit standpunt.

Kan de argumentatie van de Hoge Raad in deze zaak ook gelden voor het toezicht op het vermogensbeheer van pensioenfondsen en bij vennootschappen waarin CLO’s zijn ondergebracht? De Belastingdienst is dit nog aan het onderzoeken.

Tweede Kamerlid Lodders (VVD) heeft vragen gesteld over het bericht dat voor miljarden euro's aan vermogen uit Nederland vlucht wegens het vervallen van deze btw-vrijstelling. Zij vraagt de staatssecretaris waarom de BTW-vrijstelling over de vergoedingen voor vermogensbeheer per 1 juli 2021 wordt beëindigd en wat daarvan de gevolgen zijn voor beleggingsfondsen en specifiek voor beleggingsfondsen in herverpakte bedrijfsleningen (CLO's). Ook vraagt het Tweede Kamerlid om een toelichting op een arrest van de Hoge Raad van 4 december 2020. De staatssecretaris moet hier nog op reageren.

Bron: Tweede Kamervragen, vergaderjaar 2020–2021 van het lid Lodders (VVD) aan de Staatssecretaris van Financiën over het bericht “Miljardenvermogen vlucht uit Nederland wegens btw-plicht” in de FD.

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact