Column: solidariteit in tijden van het coronavirus

Column: solidariteit in tijden van het coronavirus

18/3/20
Column door Vandena van der Meer

Met een steen in mijn maag ging ik naar de supermarkt dit weekend. Met de verhalen uit de media over lege schappen en run op WC-rollen vers in het geheugen, vroeg ik me af wat ik aan zou treffen in de schappen. Beter gezegd: óf ik er iets aan zou treffen.

En ik zal u zeggen: het viel me reuze mee. De week-boodschappen kon ik doen en ja, ik greep naast de cornflakes, maar dat overleeft mijn gezin wel deze week. Er zullen heus supermarkten zijn waarbij er nog veel meer schappen leeg zijn en waar de situatie schrijnender is. Maar de aanblik op de schappen in mijn supermarkt, de ontspannenheid van de klanten en de vriendelijkheid van het personeel, maakten me blij. Ja, zij riepen een gevoel op van solidariteit.

Natuurlijk had iedereen in mijn wijk aan zichzelf kunnen denken en vooral zo snel mogelijk het huis kunnen volladen met allerlei levensmiddelen. Het feit dat onze premier zich genoodzaakt voelde om Nederlanders te vragen om niet te hamsteren, zegt al dat het niet ‘standaard’ is dat mensen zo reageren.

Het is een prettig idee dat in tijden van crisis, mensen oog hebben voor elkaar en niet alleen aan zichzelf denken. Solidair zijn met elkaar. Als het erop aankomt, staan we er met z’n allen voor, helpen we elkaar en houden we rekening met elkaar.

Solidariteit is in de pensioensector een basis. Zowel in de AOW als in het werkgeverspensioen is er sprake van solidariteit tussen generaties, mannen en vrouwen, zieken en niet-zieken. Deze solidariteit staat in de huidige tijdsgeest onder druk. Met wie willen we nog solidair zijn? En waarom zou ik betalen voor de ander?

Stapje voor stapje neemt in het pensioendenken het individualisme toe. Flexibel zijn in hoe jij je pensioen inricht. Zelf bepalen hoeveel risico je wilt nemen in je pensioen en hoeveel je inlegt. Toch zijn er ook risico’s die je met elkaar wil delen. Zelfs bij ZZP’ers zie je met bijvoorbeeld broodfondsen dat zij individueel kiezen voor solidariteit met elkaar. Simpelweg omdat je sommige risico’s niet alleen kan dragen. Overlijden, ziekte of extreme scenario’s op de beurs zijn risico’s die je mogelijk met elkaar wil delen. Waarbij je ook keuzes kan maken binnen welke groepen je deze risico’s deelt. Wil je dat bijvoorbeeld binnen een generatie doen of over generaties heen? Over al deze zaken kan je collectieve afspraken maken. In een mix tussen individuele keuzes en een solidaire basis.

Zo zorgen we ervoor dat we allemaal met een gevuld mandje de supermarkt uitlopen. Nu, tijdens de coronacrisis, maar ook later na je pensioen.

DownloadTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact