Coronacrisis: 90.000 verloren levensjaren hebben nauwelijks effect op dekkingsgraden pensioenfondsen

Coronacrisis: 90.000 verloren levensjaren hebben nauwelijks effect op dekkingsgraden pensioenfondsen

7/4/21

Het coronavirus kostte het afgelopen jaar aan duizenden Nederlanders het leven. Vorige week publiceerde Netspar een gedetailleerde studie naar de sterfte door corona. De onderzoekers geven aan dat er door covid-19 ongeveer 16.000 mensen zijn overleden aan corona. Zij stierven gemiddeld 5,5 jaar eerder dan zij zonder het virus hadden gedaan. Dit komt neer op circa 90.000 levensjaren.

Het gevolg hiervan is ook dat pensioenfondsen minder pensioen hoeven uit te keren. In totaal gaat het om ruim €1 miljard aan lagere uitkeringsverplichtingen. Voor de dekkingsgraden van pensioenfondsen maakt dit volgens de onderzoekers echter nauwelijks verschil. De gezondheid, en daarmee de levensverwachting van de mensen die niet zijn overleden aan corona, is voor de dekkingsgraden veel belangrijker. Netspar merkt daarover op dat in 2020 vooral mensen met een slechte gezondheid en een relatief lage levensverwachting aan corona overleden. De gemiddelde levensverwachting van de resterende bevolking stijgt daarom juist een beetje. Dat effect kan overigens weer teniet worden gedaan door de gevolgen van uitgestelde zorg in het afgelopen jaar, maar daar doet Netspar geen uitspraken over.

Op termijn verwachten demografen dat de gevolgen van covid-19 voor de levensverwachting, net als na vorige pandemieën, verwaarloosbaar is. En de gevolgen voor de dekkingsgraden van pensioenfondsen daarmee ook.

Bron: PensioenPro

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact