De "marshmallowtest" van het Pensioenakkoord

De "marshmallowtest" van het Pensioenakkoord

25/11/20

Kent u de marshmallowtest? Het is de beroemde test uit de psychologie waarin de zelfbeheersing van kleuters wordt getest. Een kleuter krijgt één marshmallow en kan deze gelijk opeten. Maar, als hij ervoor kiest om even te wachten, kan hij twee marshmallows krijgen. Als de kleuter genoeg zelfbeheersing heeft, krijgt hij dus een mooie beloning voor wachten. De test veronderstelt dat alle kleuters waarde hechten aan twee marshmallows. Maar misschien zijn er wel kleuters die één marshmallow meer dan genoeg vinden en nu zin hebben in iets lekkers.

Ik moest aan deze test denken rond het Wetsvoorstel Wet bedrag in eens, RVU en verlofsparen afgelopen week werd goedgekeurd door de Tweede Kamer. Er werd op de valreep een extra keuzemoment toegevoegd voor opnamen van het bedrag ineens. Als je met pensioen gaat, ontvang je je pensioen als levenslange uitkering. Dat is fiscaal verplicht zo geregeld. Met het Pensioenakkoord is er een mogelijkheid gekomen om eenmalig een keuze te hebben om op de pensioendatum 10% van de  waarde van je pensioen als lump sum bedrag op te nemen. De ratio hierachter is dat je met deze lump sum mogelijk eerder stoppen met werken kan financieren. Maar je kan er natuurlijk ook mee gaan reizen (althans… als corona dat toelaat) of een nieuwe auto kopen. Een beetje extra keuzevrijheid voor iemand die met pensioen gaat. Het is de bedoeling dat dit op 1 januari 2021 al ingaat.

Op de valreep kwam er dus een tweede keuzemoment bij. Dit heeft de maken met sociale verzekeringspremies. Als je het eenmalige bedrag opneemt in het jaar van je AOW-datum, verhoogt dit je jaarsalaris. In dat jaar moet je voor de inkomstenbelasting AOW-premie betalen voor de maanden dat je nog niet je AOW-datum hebt bereikt. Voor iemand die dan in januari jarig is, is dit maar één maand aan AOW-premies over het hogere jaarsalaris, maar ben je in december jarig dan heb je een hogere fiscale druk. En dat is uiteraard niet de bedoeling van de wetgeving. Daarom mag iemand die met pensioen gaat kiezen: of het bedrag ineens opnemen bij het bereiken van de AOW leeftijd, of in februari van het jaar volgend op zijn AOW-leeftijd. De tweede keuze is dus fiscaal gunstiger.

En zo komen we weer bij de marshmallowtest. Kies je voor hetgeen fiscaal gunstiger is en wacht je met opname van het lump sum bedrag? Of kies ervoor om het bedrag direct op te nemen als je met pensioen gaat en accepteer je dat je meer sociale zekerheidspremie betaalt? Deze keuze gaat niet over zelfbeheersing. Het gaat ook over waar je waarde aan hecht en hoe dit past binnen je totale financiële behoefte. Als je dat niet in kaart brengt, kan je ook geen goede keuze maken over wat er het beste bij je past. Dat geldt voor meer keuzes rond pensionering: wel of niet doorbeleggen, hoog/laag constructies, vervroegen of uitstellen, deeltijdpensioen. Het zijn allemaal keuzes die in de meeste pensioenregelingen beschikbaar zijn. De consequenties werken levenslang door in de financiële uitkeringen van gepensioneerden. Met pensioen gaan is een belangrijke mijlpaal en hopelijk een feestje. Je goed laten adviseren over wat dit betekent en welke keuzes je hebt is een must. En eet er dan gerust een marshmallow bij. Of twee!

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact