Deelnemersonderzoek: Werk aan de winkel voor pensioenfondsen, verzekeraars en werkgevers

Deelnemersonderzoek: Werk aan de winkel voor pensioenfondsen, verzekeraars en werkgevers

30/6/2021

“Pensioenakkoord onbekend”, “sombere verwachtingen” en bijna de helft van de werkenden onderneemt actie om de pensioenpositie te verbeteren.

Vraag hier het onderzoeksrapport aan

De meeste werknemers weten nog weinig tot niets van het pensioenakkoord (88%) en wat voor soort regeling ze nu hebben. Van degenen die wél iets van het nieuwe pensioenstelsel weten, ziet meer dan de helft het somber in (52%). Deze werknemers verwachten dat hun pensioen straks lager wordt of dat zij zelf voor meer pensioen moeten zorgen. Dit blijkt uit het deelnemersonderzoek dat adviesbureau Montae & Partners dit voorjaar uitvoerde. In het nieuwe pensioenstelsel is het belangrijker dan ooit dat deelnemers hun eigen pensioen goed begrijpen en keuzes kunnen maken. Er is dus werk aan de winkel voor pensioenfondsen en werkgevers.

Niet alleen is het pensioenakkoord onbekend bij het overgrote deel van de werknemers, ook de kennis over hun huidige pensioenregeling blijft achter. Ondanks alle inspanningen van pensioenfondsen weet meer dan 40% van de werknemers niet wat voor soort pensioenregeling zij nu hebben. Ook verwacht 85% van alle ondervraagden tenminste 70% van het huidige nettosalaris nodig te hebben op de pensioenleeftijd.

Meer eigen keuzes en meer risico

Sander Baars, Senior Partner bij Montae & Partners, stelt: “Iedereen weet wel dat pensioen voor werkenden de grootste spaarpot is. Maar weten deelnemers wel dat bij het nieuwe pensioenakkoord het risico steeds meer bij henzelf komt te liggen? Ons onderzoek laat zien dat deelnemers verwachten minder pensioen te krijgen. Ook weten zij weinig over hun huidige pensioen en over het nieuwe pensioenstelsel. Terwijl zij straks zélf veel meer keuzes moeten maken, die mede bepalen hoe hoog hun pensioen later is. Dat kan niet zonder begeleiding.”

Hulpvraag beantwoorden

Hij vervolgt: “De meeste deelnemers zien door de bomen het bos niet meer, daarom moeten we ze helpen. Bijna de helft (44%) van de deelnemers uit ons onderzoek neemt al wel actie om zelf extra pensioen te regelen. Dat geeft hoop, maar weet je ook of ze nu, en straks in het nieuwe pensioenstelsel, de juiste keuzes maken? Pensioenfondsen hebben als taak deelnemers tegen risico’s te beschermen. Dat kan ook door ze goed te begeleiden bij het maken van hun pensioenkeuzes. Laat pensioenfondsen het voortouw nemen voor het begeleiden van de deelnemers. Als de fondsen het niet doen, wie doet het dan wel?”

Over het onderzoek

Het deelnemersonderzoek werd in mei en juni van dit jaar uitgevoerd door Montae & Partners. 3.092 Respondenten vulden een online vragenlijst in. Met het onderzoek willen we inzicht krijgen in welke kennis, wensen en verwachtingen deelnemers hebben over pensioen. Waar mogelijk hebben we een vergelijking gemaakt met de resultaten van het deelnemersonderzoek dat eerder in 2011 door Montae & Partners werd uitgevoerd.

Over Montae & Partners

Montae & Partners is in Nederland een vooraanstaande aanbieder van adviesdiensten op het gebied van pensioen en andere verzekerbare arbeidsvoorwaarden voor pensioenfondsen, werkgevers, ondernemingsraden, ondernemers en topmanagers. Wij hebben ongeveer 140 medewerkers verspreid over kantoren in Nederland en het Caribisch gebied.

Meer informatie of een digitaal exemplaar van het onderzoeksrapport

Sander Baars, Senior Partner

sander.baars@montaepartners.nl

06-15 51 92 44

Vraag hier het onderzoeksrapport aan

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.