Dinsdag 30 mei 2023 hoofdelijke stemming over WTP in de Eerste Kamer

Dinsdag 30 mei 2023 hoofdelijke stemming over WTP in de Eerste Kamer

26/5/2023

Op dinsdag 30 mei 2023 vindt de derde termijn van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen plaats. Op die dag vindt in de avond tevens de stemming over het wetsvoorstel plaats. Op verzoek van Kamerleden Van Rooijen (50Plus) en Van Strien (PVV) vindt een hoofdelijke stemming plaats. Dit houdt in dat de namen van de aanwezige Kamerleden worden voorgelezen en ieder lid stemt met de woorden ‘voor’ of ‘tegen’. Normaal gesproken wordt in de Eerste Kamer gestemd bij zitten en opstaan. Dat zal dinsdag 30 mei 2023 wel gebeuren ten aanzien van de ingediende moties.

Voorafgaand aan de stemmingen vindt op dinsdag 30 mei 2023 op voorstel van Kamerlid Kox (SP) een ordedebat plaats over de vraag of de Eerste Kamer een twee derde meerderheid nodig heeft voor het aannemen van het wetsvoorstel. Dit naar aanleiding van de opmerking tijdens de plenaire behandeling dat de WTP ook wijzigingen met zich meebrengt in de APPA en wijzigingen in de APPA op grond van artikel 63 Grondwet een twee derde meerderheid vereist in de beide Kamers. De minister is van mening dat de WTP geen veranderingen in de wettelijke voorzieningen van Kamerleden aanbrengt en een twee derde meerderheid dus niet nodig is.

Bron: Eerste Kamer, 24 mei 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.