DNB: maatregelen tegen cyberdreiging niet altijd op orde

DNB: maatregelen tegen cyberdreiging niet altijd op orde

6/12/2022

Uit eigen onderzoek van DNB bij instellingen en de jaarlijkse uitvraag gericht op informatiebeveiliging (de SBA-IB) blijkt dat niet alle basismaatregelen tegen cyberdreiging effectief zijn ingericht en functioneren. Tegelijkertijd nemen de cyberdreigingen in de maatschappij toe. Voortdurende aandacht voor dreigings- en risicoanalyse blijft daarom belangrijk. Dat vereist actieve bestuurlijke betrokkenheid, voldoende kennis over informatiebeveiliging en cyberrisico’s onder bestuurders en bestuurlijke verankering van het onderwerp.

Risicomanagement op het gebied van informatiebeveiliging, uitbesteding en cybersecurity maakt deel uit van de beheerste bedrijfsvoering en valt onder het toezicht van DNB. DNB zal ook in 2023 toezicht houden op de cyberweerbaarheid. Daarbij zal bijzondere aandacht zijn voor de beheersing van de uitbestedingsrisico's en de voorbereidingen op de implementatie van de nieuwe wet- en regelgeving op dit gebied (in het bijzonder de Digital Operational Resilience Act), maar ook voor de ontwikkelingen op het gebied van Quantum-computing en de invloed hiervan op huidige en toekomstige systemen.

Hulp nodig bij het krijgen van grip op cybersecurity-incidenten? Onze collega Tom Ellenbroek gaat graag met u in gesprek. In bijgevoegde flyer vindt u zijn contactgegevens.

Bron: DNB, 30 november 2022.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.