DNB-rondetafelbijeenkomst WTP-transitie met sleutelfunctiehouders risicobeheer

DNB-rondetafelbijeenkomst WTP-transitie met sleutelfunctiehouders risicobeheer

7/3/2023

Op 1 februari 2023 heeft een rondetafelbijeenkomst plaatsgevonden over de rollen en taken van sleutelfuncties risicobeheer gedurende de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Sleutelfunctiehouders risicobeheer van ruim tien pensioenfondsen namen deel aan de bijeenkomst. DNB vindt de controlefuncties binnen pensioenfondsen, waaronder de sleutelfunctie risicobeheer, van wezenlijk belang bij het realiseren van een beheerste transitie. De sleutelfunctiehouder risicobeheer dient op grond van de wet immers de risicoalertheid binnen het pensioenfonds te bevorderen en te adviseren over de risico’s bij de besluitvorming.

De eerste kernboodschap van DNB tijdens de rondetafel was ervoor te zorgen dat de juiste transitierisico’s bij het bestuur komen te liggen, onder meer met een WTP-specifieke risicoanalyse. De tweede kernboodschap betrof een oproep om de risicoanalyse door te vertalen naar het transitiepad van het pensioenfonds.  

Uit het rondetafelgesprek blijkt dat de sleutelfunctiehouders de rol van de sleutelfunctie risicobeheer als onveranderd beschouwen. Wel hebben verschillende sleutelfunctiehouders een meer proactieve en prospectieve blik bij het vervullen van hun rol in relatie tot de WTP-transitie. De slides die DNB heeft gebruikt ten behoeve van de rondetafelbijeenkomst zijn hier terug te vinden.

Bron: DNB, 27 februari 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.