Enkele pensioenfondsen stappen over naar omgekeerd gemengd bestuursmodel

Enkele pensioenfondsen stappen over naar omgekeerd gemengd bestuursmodel

14/3/2023

Recent besloten PNO Media en het ondernemingspensioenfonds Essity over te stappen van het paritaire naar het omgekeerd gemengd bestuursmodel. Overwegingen om te kiezen voor het omgekeerd gemengd model zijn onder meer het verminderen van de bestuurlijke drukte door beleidsbepalers, uitvoerenden en toezichthouders bij elkaar te zetten in het bestuur in plaats van in drie separate gremia alsmede het versterken van de uitvoerende taken. Dit laatste onder invloed van de toenemende complexiteit in regelgeving en pensioenuitvoering.

Onze collega Sander Baars ziet dat bij meerdere pensioenfondsen wordt gesproken over invoering van een omgekeerd gemengd model, mede vanwege eerdergenoemde overwegingen. Hij ziet ook dat pensioenfondsen aarzeling hebben bij een overstap, omdat sociale partners hun bestuurlijke verantwoordelijkheid dan deels moeten opgeven en dan geen volledige pariteit meer bestaat tussen de sociale partners.

Bron: PensioenPro, 8 maart 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.