Europese Commissie daagt Nederland wegens afscherming pensioenmarkt voor het Europese Hof

Europese Commissie daagt Nederland wegens afscherming pensioenmarkt voor het Europese Hof

4/11/20

De Europese Commissie daagt de Nederlandse regering voor het Hof van Justitie van de Europese Unie vanwege verschillende "grensoverschrijdende" pensioenregels. Dit heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Nederland is voor het Europese Hof gedaagd in verband met de eisen die zij stelt aan het overdragen van het pensioen naar een ander EU-land. De Europese Commissie stelt dat de door Nederland gestelde regels in strijd zijn met het EU-verdrag. Nederland was daar al eerder op aangesproken, maar omdat de regels niet zijn aangepast, stapt de Commissie nu naar het Hof van Justitie.

De kwestie gaat voornamelijk over het heffen van belasting wanneer pensioenvermogen naar een ander Europees land verhuist. Dat doet de Nederlandse belastingdienst niet als mensen hun pensioen van de ene naar de andere Nederlandse uitvoerder overdragen, maar wel als de waarde wordt overgedragen naar een uitvoerder in een ander EU-land.

De Nederlandse belastingregels moeten voorkomen dat Nederland belastinginkomsten misloopt als het pensioen in een ander land tot uitkering komt. De Commissie stelt dat de Nederlandse wetgeving op dit punt in strijd is met het Europese recht.

Volgens de Commissie gaat het om drie bepalingen, waarmee Nederland zowel het vrije verkeer van buitenlandse partijen op de Nederlandse markt als pensioengerechtigden en werknerners die buiten Nederland gaan werken, belemmeren. Zo stelt de Nederlandse overheid als eis dat buitenlandse pensioenuitvoerders zekerheid stellen bij overdracht van pensioenkapitaal uit Nederland. Diezelfde eis stellen zij ook als buitenlandse pensioenuitvoerders diensten willen aanbieden op de Nederlandse markt. Deze eis geldt niet voor Nederlandse pensioenuitvoerders. Dit belemmert het vrije verkeer van diensten en kapitaal, en de vrijheid van vestiging, stelt de Commissie.

De Commissie betoogt daarnaast dat de Nederlandse regels het vrije verkeer van personen overtreden.  Mensen die hun pensioengeld zonder heffing willen overdragen aan een buitenlandse uitvoerder, moeten aan de Nederlandse belastingdienst eerst een zakelijk onderpand of bankgarantie overhandigen of als de buitenlandse pensioenuitvoerder zich garant stelt voor eventuele belastingvorderingen.

Ook gelden binnen het Nederlands pensioenstelsel scherpe regels als het gaat om het afsluiten van pensioenen bij buitenlandse aanbieders. Hierdoor is het voor Nederlanders bijvoorbeeld lastig pensioenproducten bij een buitenlandse aanbieder aan te schaffen.

Bronnen:

Nu.nl

Rtlnieuws.nl

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact