Generatieregeling draagt bij aan Duurzame Inzetbaarheid

Generatieregeling draagt bij aan Duurzame Inzetbaarheid

23/10/17

De pensioenrichtleeftijd wordt per 1 januari 2018 opgehoogd naar 68 jaar. De AOW-leeftijd is voor iedereen geboren na 1955 inmiddels 67 jaar en 3 maanden. Nog niet zo lang geleden was het normaal dat men rond de 60 jaar stopte met werken en startte met het ‘grote genieten’.
Deze leeftijdsverschuiving zorgt bij veel werkgevers voor een aantal dilemma’s.

Dilemma's
Hoe zorgt u ervoor dat oudere medewerkers gemotiveerd en bij de tijd blijft? Dat de functievereisten en belasting passen bij hun fysieke gesteldheid? En dat u voorkomt dat het personeelsbestand vergrijst?
Instroom van nieuwe medewerkers vergt aandacht, maar hoe zorgt u daarvoor als er te weinig oudere medewerkers uw bedrijf verlaten? En hoe borgt u de kennis en ervaring van oudere medewerkers?

Is het mogelijk dat oudere medewerkers vitaal en met behoud van kennis en ervaring hun hogere pensioenleeftijd halen? En tegelijkertijd ruimte te maken voor jongeren om zo uw bedrijf vitaal te houden?

Generatieregeling
Met De Generatieregeling is dat mogelijk. Het stelt oudere werknemers in staat om in de jaren voorafgaand aan hun pensioen minder te gaan werken. Er zijn meerdere vormen van een generatieregeling mogelijk. U zult een keuze moeten maken welke vorm het best aansluit bij het beoogde sociale beleid.

Een voorbeeld:

 • De meest voorkomende vorm is de generatieregeling waarbij de medewerker in dienst blijft en vanaf een bepaalde leeftijd (bijvoorbeeld 58 jaar) de mogelijkheid krijgt om minder te gaan werken.
 • De werkgever compenseert de terugval in inkomen, bijvoorbeeld voor de helft.
 • Vervolgens is het mogelijk dat op een latere leeftijd (bijvoorbeeld 63 jaar), de werknemer naar 60% werken gaat met verhoging van de compensatie door de werkgever van bijvoorbeeld 20%.
 • Andere percentages en leeftijden kunnen natuurlijk ook.
 • Naast de veranderingen in werkduur en beloning is de opbouw van het pensioen een belangrijk element in de regeling. Het is mogelijk om die opbouw volledig te laten plaatsvinden over het oorspronkelijke loon.
 • De extra vrije tijd geeft de werknemers voldoende energie en motivatie om hun (soms zware) werk langer vol te houden.
 • Kennis en ervaring verdwijnt niet ineens, maar kan geleidelijk worden overgedragen aan de volgende generatie.

Onafhankelijk
Wij bieden onafhankelijke pensioencommunicatie zodat werknemers inzicht krijgen in de persoonlijke financiële gevolgen als hij bijvoorbeeld kiest voor:

 • Deeltijdarbeid en deeltijdpensioen;
 • Eerder stoppen met werken;
 • Demotie;
 • Seniorenregelingen;
 • Vertrekarrangementen;
 • Pensioenveranderingen.

Van groepspresentatie tot Financieel Inzicht gesprek
Wij bieden verschillende oplossingen om de generatieregeling onder de aandacht te brengen van uw personeel. Bijvoorbeeld door voor uw 60+ medewerkers een groepspresentatie te houden over de Generatieregeling. En vervolgens de mogelijkheid bieden aan geïnteresseerden om zich aan te melden voor een gesprek. Hierin maken wij een individuele berekening. Deze berekening is op basis van alle opgebouwde pensioenaanspraken, dus ook premievrije en bij voorgaande werkgevers opgebouwde pensioenen. Iedere deelnemer en zijn of haar partner krijgt in een gesprek te zien wat de verschillende mogelijkheden zijn, uitgedrukt in een netto-inkomen per maand.

Ja of nee
Vervolgens maakt de deelnemer aan ons kenbaar of hij of zij gebruikt maakt van de Generatieregeling. Wij melden u slechts of iemand wel of niet gebruikt maakt van de Generatieregeling zonder daarbij de reden aan te geven. Hiermee borgen wij de privacy van de individuele medewerker. Wanneer een medewerker gebruikt maakt van de Generatieregeling dan nemen wij contact op met de pensioenuitvoerder(s) om de regeling in werking te zetten.

Interessant voor u?
Wilt u hier een keer over doorpraten? We leggen graag ons drie fasen plan aan u uit:

1) oriëntatiefase: van sociaal beleid naar haalbaarheid, inclusief juridische en fiscale toetsing;
2) communicatieplan: organisatie, planning en middelen;
3) individuele inzichtgesprekken: op kantoor of thuis.

Bron: Montae & Partners

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact