Grote Britse beleggers laten Beursgang maaltijdkoerier “Deliveroo” voorbijgaan

Grote Britse beleggers laten Beursgang maaltijdkoerier “Deliveroo” voorbijgaan

30/3/21

Een aantal grote Britse beleggers hebben grote bezwaren over ongelijk stemrecht met betrekking tot het ondernemingsbestuur (governance). De oprichter-CEO heeft namelijk ook na een beursgang de controle over het bedrijf. Hoewel hij slechts 6,3% van de aandelen bezit, vertegenwoordigen deze stukken meer stemrecht (57,5%).

Daarnaast hebben de grote Britse beleggers kritiek op de behandeling van de koeriers, die niet door Deliveroo in dienst worden genomen. De bezorgers van Deliveroo worden als zelfstandige betaald per bestelling en niet per uur. Verder worden er geen pensioenpremies en vakantiegeld afgedragen. Deze werkwijze ligt onder vuur. Het Amsterdamse gerechtshof oordeelde vorige maand dat hoewel de Deliveroo bezorgers als zelfstandigen werken, zij werknemers zijn, die recht hebben op cao-loon en doorbetaling bij ziekte.

Uit het voorgaande blijkt dat ook niet-financiële factoren als governance en werknemersrechten worden meegewogen in beleggingsbeslissingen. Het komt zelden voor dat grote beleggers zich op deze manier publiekelijk uitspreken over een nieuwe beursganger. Prominente Nederlandse beleggers spreken zich niet uit over Deliveroo.

De ophef rond Deliveroo onderstreept dat duurzaamheidsfactoren (ESG-beleid) in de beleggingswereld een grote opmars hebben gemaakt.

Bron: FD 

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact