Hoge Raad over mededeling betalingsonmacht

Hoge Raad over mededeling betalingsonmacht

12/1/2022

De Hoge Raad heeft op 24 december jl. een arrest van het gerechtshof vernietigt over de hoofdelijke aansprakelijkheid van een bestuurder van een werkgever omdat niet op juiste wijze melding is gemaakt van de betalingsonmacht. In de zaak ging het om de vraag of de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk is voor de verschuldigde pensioenpremie, die door de werkgever niet aan het pensioenfonds was voldaan.


Het pensioenfonds had de bestuurder daarvoor hoofdelijk aansprakelijk gesteld en een dwangbevel uitgevaardigd. Het gerechtshof had eerder het pensioenfonds in het gelijk gesteld. Volgens de Hoge Raad wist het pensioenfonds dat de werkgever in de financiële problemen zat. Ook had het fonds inzicht in de oorzaken van de betalingsachterstand. Om deze reden kon een formele melding van betalingsonmacht door de bestuurder achterwege blijven. De Hoge Raad heeft de zaak terugverwezen naar een ander gerechtshof dat uitspraak moet doen.  

Bron: De Rechtspraak, 24 december 2021.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.