Indexatie-brief AFM roept sterke reacties op bij interne toezichthouders

Indexatie-brief AFM roept sterke reacties op bij interne toezichthouders

23/5/2023

De brief die 14 pensioenfondsen eerder dit jaar van de AFM hebben ontvangen naar aanleiding van de constatering dat het indexatiebesluit onvoldoende was onderbouwd, heeft niet alleen gevolgen voor de bestuurders maar ook voor de leden van de Raad van Toezicht van de betreffende pensioenfondsen. Ook zij hebben een ‘toezichtantecedent’ gekregen, omdat de brief gericht was aan de beleidsbepalers en medebeleidsbepalers van de pensioenfondsen. Volgens de voorzitter van de Vereniging Intern Toezichthouders Pensioensector (VITP) is de normoverdragende brief van de AFM slecht gevallen bij de interne toezichthouders. Zij storen zich aan de aanpak van de AFM om bij het toezicht één specifiek onderdeel, in dit geval de motivering onder het indexatiebesluit, centraal te stellen in plaats van te beoordelen of sprake is van een beheerste bedrijfsvoering op basis van alle bestuursbesluiten in een jaar.

De VITP is in gesprek gegaan met de AFM over de brief. De AFM heeft daarbij aangegeven dat een normoverdragende brief geen sanctie maar een informele maatregel is en dat een normoverdragende brief bovendien geen nieuw fenomeen is. De VITP constateert echter dat de impact van de brief op de interne toezichthouders groot is. De VITP bekijkt naar aanleiding van de recente ervaringen of wijzigingen moeten plaatsvinden in de manier waarop de interne toezichthouders toezicht houden. Tegelijkertijd roept de VITP de AFM op tot meer nuance in het toezicht.

Bron: PensioenPro, 17 mei 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.