Indexatie pensioenen komt weer dichterbij

Indexatie pensioenen komt weer dichterbij

13/10/2021

Demissionair Staatssecretaris Wiersma heeft bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2022 de pensioenen weer omhoog kunnen. Het kabinet staat toe dat pensioenfondsen de pensioenen indexeren vanaf een dekkingsgraad van 105 procent, mits de Tweede Kamer daar ook mee instemt.

Indexeren kan volgens de huidige regels pas bij een beleidsdekking van minstens 110 procent, maar tijdens de overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel, daalt de vereiste dekking naar 105 procent. Volgens Wiersma kan de grens van 105% wat het demissionaire kabinet betreft al vanaf 1 januari 2022 gaan gelden. Dit betekent dat pensioenfondsen met een beleidsdekkingsgraad vanaf 105 procent hun pensioenuitkeringen mogen gaan indexeren.

Het is echter nog wel de vraag of pensioenfondsen ook daadwerkelijk eerder zouden gaan indexeren. Pensioenfondsen zullen met hoge kosten worden geconfronteerd bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en bij veel fondsen is het nog de vraag of het pensioenfonds de verlaagde ondergrens voor indexeren haalt. Kortingen zullen daarentegen waarschijnlijk voorlopig van de baan zijn.

Bron: ORnet, 8 oktober 2021

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.