Invullen sleutelfuncties lastiger bij fondsen met one-tier-board

Invullen sleutelfuncties lastiger bij fondsen met one-tier-board

13/4/21

Pensioenfondsen moesten volgens de Europese IOPR II-richtlijn vanaf 2019 mensen benoemen in drie sleutelfuncties: actuarieel, audit en risicobeheer. Volgens governance-adviseurs Siegman en Smit bleken de laatste twee functies lastig te vervullen bij fondsen met omgekeerd gemengde bestuursmodellen (met uitvoerende en niet-uitvoerende bestuurders).

De auditfunctie wilden veel fondsen graag bij een niet-uitvoerend bestuurder neerleggen en de risicofunctie graag bij een uitvoerend bestuurder. Volgens DNB mogen bij niet-uitvoerende bestuurders geen sleutelfuncties worden belegd, vanwege de intern toezichthoudende functie. Gelijktijdig mogen sleutelfunctiehouders ook niet te dicht op de uitvoering zitten, waardoor deze rol moeilijk bij een uitvoerend bestuurder kan worden neergelegd.

Een groot deel van de onderzochte fondsen had moeite met het invullen van de auditfunctie. De meeste fondsen hebben dit nu extern belegd. Minder problemen waren er bij de sleutelfunctiehouder risicobeheer. In die rol is vaak een uitvoerend bestuurder benoemd, die dan een smaller takenpakket heeft gekregen. Andere alternatieven zijn het neerleggen van de risicobeheerfunctie bij een medewerker van het bestuursbureau of het inhuren van een externe medewerker.

Volgens Siegman heeft de helft van de omgekeerd gemengd bestuurde fondsen de rollen anders ingevuld dan het eigenlijk wilde. Dit is echter geen hindernis om naar een omgekeerd gemengd model over te stappen.

Bron: PensioenPro 8 april 2021 https://pensioenpro.nl/pensioenpro/30043007/onderzoek-sleutelfuncties-lastiger-bij-fondsen-met-one-tier-board

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact