Kennis zorgt voor vertrouwen in financiële instellingen

Kennis zorgt voor vertrouwen in financiële instellingen

21/1/20

DNB heeft verdiepend onderzoek gedaan naar de achterliggende factoren voor vertrouwen in de financiële sector. Het onderzoek is gedaan op basis van data verzameld van 2006 tot en met 2019 over vertrouwen van Nederlandse consumenten. Hieruit blijkt dat mensen met kennis van financiële zaken meer vertrouwen hebben in hun bank, verzekeraar of pensioenfonds dan mensen zonder deze kennis.

De financiële kennis zorgt voor meer vertrouwen in de pensioensector in het algemeen en dus ook in het eigen pensioenfonds. Ook neemt het vertrouwen toe dat pensioenfondsen hun beloften nakomen. Tevens zorgt kennis voor vertrouwen in de deskundigheid en integriteit van bestuurders in de financiële sector.

Het onderzoek naar achterliggende factoren voor vertrouwen laat ook zien dat er een samenhang is tussen persoonskenmerken en het specifieke gemeten vertrouwen. Zo scoren mannen hoger op het vertrouwen dat de financiële instellingen hun beloften nakomen en vrouwen hoger als het gaat om vertrouwen in deskundigheid en integriteit van managers in de financiële sector. Opvallend is dat leeftijd het vertrouwen in de pensioensector beïnvloedt: naarmate de leeftijd stijgt, neemt het vertrouwen van Nederlanders in pensioenfondsen over het algemeen toe.

Bron: DNB

DownloadTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact