Kifid: informatie- en zorgplicht ook tegenover deelnemer aan collectieve pensioenregeling

Kifid: informatie- en zorgplicht ook tegenover deelnemer aan collectieve pensioenregeling

12/1/2022

Vanwege het niet voldoen van de informatie- en zorgplicht, moeten de verzekeraar en de pensioenadviseur de schade van een consument vergoeden. Dit oordeelde de Geschillencommissie van Kifid in een zaak, waarbij een consument heeft geklaagd over zijn collectieve pensioenregeling op basis van een beschikbare premieregeling. Volgens de consument is tijdens de looptijd van de pensioenregeling de premie voor het nabestaandenpensioen onevenredig gestegen. Dit zorgde ervoor dat er weinig kapitaal over bleef voor de aankoop van het ouderdomspensioen.

Waar volgens de Geschillencommissie de verzekeraar tekort is geschoten in zijn informatieplicht, is de pensioenadviseur tekortgeschoten in zijn zorgplicht tegenover de werkgever voor wie zij de pensioenregeling uitvoeren. Beiden hebben onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de consument als pensioendeelnemer. Beide tekortkomingen zijn onrechtmatig volgens de Geschillencommissie. Om deze reden dienen de verzekeraar en de pensioenadviseur ieder de helft van de schade aan de consument te vergoeden.


Bron: Kifid, 28 december 2021.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.