Koolmees stuurt tussenrapportage apf-en naar Tweede Kamer

Koolmees stuurt tussenrapportage apf-en naar Tweede Kamer

11/2/20

Op 4 februari jl. heeft minister Koolmees een tussenrapportage over de algemeen pensioenfondsen (apf-en) naar de Tweede Kamer gestuurd. De tussenevaluatie bevat gegevens over de oprichting en inrichting van apf-en, zoals de gekozen bestuursmodellen en het aantal collectiviteitskringen.

De tussenevaluatie laat het volgende beeld zien.

  • Er zijn op dit moment nog zes apf-en geregistreerd. Vier apf-en hanteren een onafhankelijk bestuursmodel, één apf hanteert een omgekeerd gemengd bestuursmodel en één apf een onafhankelijk gemengd bestuursmodel.
  • De meeste apf-en hebben een bestuur van drie tot vijf bestuurders. Een uitzondering hierop is het apf met een omgekeerd gemengd bestuursmodel, dat een groter aantal bestuurders hanteert.
  • Het aantal collectiviteitskringen per apf verschilt. Het aantal hangt af van de marktstrategie van het apf en/of van de hoeveelheid collectieve waardeoverdrachten dat naar een apf is uitgevoerd. De afgelopen jaren wijzen uit dat de meeste collectieve waardeoverdrachten plaatsvinden naar single-client collectiviteitskringen.
  • Apf-en hebben nog een gering marktaandeel in de pensioensector. Het belegd vermogen van apf-en eind 2018 was 13,5 mijard euro. Dit was goed voor een marktaandeel van 1%. De premies die de apf-en binnenkrijgen, bedragen 0,6% van het totaal. Dat geldt ook voor het aantal deelnemers (actieven, slapers en pensioengerechtigden).
  • De tussenevaluatie geeft geen geaggregeerd algemeen beeld over uitvoeringskosten omdat de uitvoeringskosten per collectiviteitskring (fors) kunnen verschillen.

In de evaluatie van de Wet Algemeen pensioenfonds in 2021 komen de uitvoeringskosten uitgebreider aan de orde.

In een reactie op de tussenevaluatie geeft de Pensioenfederatie aan dat de keuze voor een beoordeling van een single-client collectiviteitskring of een multi-clientkring een meer integrale benadering vergt. De Pensioenfederatie pleit ervoor dat in de evaluatie van 2021 ook elementen als verschillen in dekkingsgraad en het verschil in risicohouding aan de orde komen.

Bron: Rijksoverheid / Pensioenfederatie

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact