Update: Waarom u 2022 in uw agenda moet hebben staan!

Update: Waarom u 2022 in uw agenda moet hebben staan!

25/1/21

U heeft de einddatum van het Pensioenakkoord misschien al in uw agenda staan: uiterlijk in 2026 moet u Pensioenakkoord-proof zijn. Voor alle regelingen is het raadzaam om analyses te maken over de effecten: wat is het effect van een vlakke staffel op uw bedrijfsvoering? Er is één onderwerp waar u – als u dat wilt - vóór 2022 over besloten moet hebben. Dat speelt als u nu een middelloonregeling heeft bij een pensioenfonds. Of dat nu bij een ondernemingspensioenfonds, een algemeen pensioenfonds of een bedrijfstakpensioenfonds is: uiterlijk 31 december 2021 moet u een keuze hebben gemaakt.

Van een premie op basis van leeftijd, naar iedereen dezelfde premie

In het Pensioenakkoord is een heel scala aan afspraken opgenomen over onder andere afscheid van garanties, premiegestuurde pensioenregelingen, partnerpensioen en een RVU-vrijstelling. Een belangrijk en complex onderdeel is de overgang van ‘leeftijdsafhankelijk financieren’ naar een ‘vlakke premie’ zonder onderscheid naar leeftijd. In de basis zit achter elke middelloonregeling een leeftijdsafhankelijke financiering. Van de betaalde premie, gaat er meer naar een oudere medewerker en minder naar een jongere.  Dat gaat in het Pensioenakkoord veranderen. Uiteindelijk moeten pensioenregelingen gaan werken met een ‘vlakke premie’, waarbij voor alle leeftijdsgroepen dezelfde premie-inleg geldt. Jongere medewerkers gaan er dan op vooruit en oudere op achteruit. Oudere medewerkers zullen hiervoor compensatie vragen. De oplossing is om die compensatie (deels) te betalen uit het ‘invaren’ van de al opgebouwde pensioenen. Een complex vraagstuk, omdat dit ook gepensioneerden en gewezen deelnemers raakt. Het pensioenfonds zal moeten toetsen of compensatie vanuit dit vermogen evenwichtig is. Als u nog een verzekerde middelloonregeling heeft, is er helemaal geen compensatie mogelijk uit het verleden. Hoe gaat u de compensatie dan financieren?

Bestaande leeftijdsafhankelijke beschikbare premieregelingen mogen blijven bestaan

In het Pensioenakkoord is afgesproken dat werkgevers die nu al een leeftijdsafhankelijke DC-regeling hebben, deze mogen houden. De zogenoemde ‘eerbiedigende werking’. Zij zullen alleen voor nieuwe medewerkers een vlakke premie moeten toezeggen. Als deze werkgevers gebruik maken van de eerbiedigende werkingen, hebben zij niet acuut te maken met een compensatievraagstuk voor oudere medewerkers. Gaandeweg gaan zij wel over naar vlakke financiering, omdat langzaamaan de huidige groep uit dienst gaat.

De keuzes die u kunt maken!

Denkt u nu: hadden wij ook maar een leeftijdsafhankelijke DC-regeling? Als u nu een middelloonregeling bij een pensioenfonds heeft en u vóór 2022 een leeftijdsafhankelijke DC-regeling invoert, kunt u gebruik maken van de ‘eerbiedigende werking’. Werkgevers met een middelloonregeling bij een verzekeraar hebben langer de tijd. Zij kunnen tot en met 2025 gebruik maken van deze overgangsregeling.

Ook als u overstapt naar een leeftijdsafhankelijke DC-regeling, zult u keuzes moeten maken over de vlakke staffel voor nieuwe medewerkers. Of het echt interessant en haalbaar is voor uw organisatie, kunt u in elk geval onderzoeken. Om te voorkomen dat u in 2022 denkt: ‘was ik maar eerder overgestapt’.

Auteur: Vandena van der Meer, partner bij Montae & Partners

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact