Minister Hoekstra informeert Tweede Kamer over effecten lage rente

Minister Hoekstra informeert Tweede Kamer over effecten lage rente

7/1/20

Naar aanleiding van een toezegging aan kamerlid Azarkan heeft Minister Hoekstra van Financiën de Tweede Kamer op 18 december 2019 per brief geïnformeerd over de effecten van de lage rente op de financiële sector.  

Volgens de minister heeft de lage rente een negatief effect op de financiële positie van pensioenfondsen. Pensioenfondsen merken een lage rente in het opwaarts effect van hun verplichtingen. Bij daling van deze rente nemen de verplichtingen naar pensioendeelnemers in omvang toe, doordat de netto contante waarde van de verplichtingen stijgt. Daar staat tegenover dat de marktwaarde van vastrentende beleggingen aan de activazijde van de balans ook stijgt.  

De minister wijst in zijn brief van 18 december 2019 tevens op de uitwerking van het pensioenakkoord. Volgens Hoekstra heeft Nederland in verhouding tot andere lidstaten en landen een omvangrijk kapitaalgedekt pensioenstelsel. Het is volgens de minister van belang de vraag te stellen hoe een kapitaalgedekt stelsel zich verhoudt tot een structureel lage rente. Door Hoekstra is aan het kamerlid Omtzigt toegezegd om onderzoek te doen naar de consequenties van een langdurig lage rente op een kapitaalgedekt pensioenstelsel. Het CPB is verzocht dit onderzoek op te pakken.

Bron: Rijksoverheid.nl

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact