Onderzoek ACM: concurrentierisico’s bij vermogensbeheer pensioenfondsen

Onderzoek ACM: concurrentierisico’s bij vermogensbeheer pensioenfondsen

4/2/20

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar mogelijke risico’s voor de concurrentie op de vermogensbeheermarkt voor Nederlandse pensioenfondsen. De aanleiding voor dit verkennend onderzoek is het economisch en maatschappelijk belang van deze markt. Tevens had de ACM signalen ontvangen van een verstoring van de concurrentie tussen vermogensbeheerders.

De belangrijkste resultaten uit het onderzoek zijn:

  • Pensioenfondsen die wisselen van vermogensbeheerder hebben éénmalig gemiddeld tussen de 6,7% en 8,3% hogere vermogensbeheerkosten in het jaar van wisselen.
  • Pensioenfondsen die het investeringsadvies en vermogensbeheer gebundeld afnemen, stappen veel minder vaak over dan pensioenfondsen die dit niet doen.
  • Pensioenfondsen die het vermogensbeheer samen met investeringsadvies afnemen, betalen 10% meer voor het vermogensbeheer dan pensioenfondsen die deze diensten apart afnemen. Dit geldt met name voor kleine en middelgrote pensioenfondsen.

Pensioenfondsen geven aan de resultaten van het onderzoek te herkennen en de inzichten te kunnen gebruiken bij hun afwegingen ten aanzien van de beslissingen bij vermogensbeheer en inzet van investeringsadvies. De ACM wijst pensioenfondsen specifiek om goed te kijken naar de kosten en baten van het gebundeld of ongebundeld afnemen van beheer en advies. Daar kunnen mogelijk voordelen te behalen zijn.

Bron: ACM

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact