Optimisme over coronavaccin en winst Biden heeft positief effect op dekkingsgraden

Optimisme over coronavaccin en winst Biden heeft positief effect op dekkingsgraden

24/11/20

Het nieuws over mogelijke vaccins voor corona en de winst van Biden in de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben tot hogere aandelenkoersen geleid. Naast de aandelenkoersen steeg ook de waarde van beleggingen in vastgoed en high-yield obligaties en ging de risicovrije rente met ongeveer 8 basispunten omhoog.

Dit heeft tot gevolg gehad dat de dekkingsgraad van een gemiddeld pensioenfonds in de eerste helft van november met ongeveer 5%-punt gestegen is. Dit blijkt uit berekeningen van Aon.

Veel van de grote pensioenfondsen hebben nu een dekkingsgraad rond de 90%. De positieve effecten op de financiële markten leiden ertoe dat de kans op pensioenkortingen weer wat is verminderd. Om kortingen te voorkomen moeten pensioenfondsen eind dit jaar een dekkingsgraad hebben van ten minste 90%. Het is nog onzeker of dit ook lukt. Vooralsnog blijft het onzeker wat het effect van de tweede coronagolf op de economie is. De schommelingen in de dekkingsgraad houden waarschijnlijk voorlopig nog wel aan, aldus Aon.

Bron: PensioenPro 17 november

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact