Pensioenakkoord: Een arbeidsvoorwaarde is meer dan euro's (Column)

Pensioenakkoord: Een arbeidsvoorwaarde is meer dan euro's (Column)

14/7/20

Door Vandena van der Meer

Onze overburen hebben hun huis te koop gezet. Het huis waarin hun kinderen zijn opgegroeid, waarin mooie herinneringen voor het leven zijn gemaakt en waarin ze nu genieten van hun pensioen. In de laatste fase van hun leven willen ze wat kleiner gaan wonen. En dus kwam er een makelaar om een prijs te zetten op die stenen en het stukje grond. De waarde die mensen aan hun huis toekennen is iets anders dan euro’s die je betaalt om het huis te kopen.

Datzelfde geldt voor arbeidsvoorwaarden. Waarderen van arbeidsvoorwaarden heeft twee kanten. Als eerste de feitelijke kant: de euro’s. Maar ook: de emotionele kant. Zoals het vaderschapsverlof waarbij tijd doorbrengen in de eerste periode met je kindje een grotere waarde heeft dan de optelsom van de vrije dagen. Of dat een opleiding die je doet in het kader van je werk, zorgt voor een persoonlijke groei die meer waard is dan de euro’s die  aan deze opleiding worden besteed. Pensioen is altijd een lastige arbeidsvoorwaarde in dit geheel. Vaak is dat de arbeidsvoorwaarde waar, na het salaris, het meeste geld naar toe gaat. Maar in emotionele zin krijgt pensioen nauwelijks waardering van medewerkers.

Met het Pensioenakkoord is de financiële waardering van de pensioenregeling eenvoudig. Omdat we gaan naar een ‘premiegestuurd’ stelsel, betekent dit dat de premieinleg leidend zal zijn. Oftewel, uw pensioenregeling is straks bijvoorbeeld 25% van de pensioengrondslag waard. Dat zegt niets over hoe uw medewerkers de pensioenregeling waarderen. Voor hen is het Pensioenakkoord vooral complex, veranderingen zijn spannend en ‘het zal wel minder worden’.

Hoe gaat u hiermee om? Een belangrijke vraag is: wat is uw doel met de pensioenregeling? Dat is, voor de meeste werkgevers, niet zozeer 25% besteden aan pensioen. Het doel kan bijvoorbeeld zijn: ‘zorgen voor de oude dag van mijn medewerkers’ of ‘financiële rust voor medewerkers, nu en later’. Financiële rust, nu en later, creëer je ook door medewerkers proactief inzicht te geven in hun financiële situatie. Zodat ze weten waar ze aan toe zijn als  ze met pensioen gaan en zelf kunnen sturen als ze te kort komen. Het verkrijgen van financieel inzicht is een vaardigheid waar u uw medewerkers op kunt coachen. Met behulp van tools kunt u dit inzicht bevorderen, waardoor de financiële autonomie toeneemt. Denk maar aan dat mooie Chinese spreekwoord: ‘Geef een man een vis en hij heeft eten voor een dag. Leer een man te vissen en hij kan zijn hele leven eten.’

Bekijk de pensioenregeling daarom in een breder perspectief, als onderdeel van de totale arbeidsvoorwaarden. En als een arbeidsvoorwaarde die met de juiste financiële coaching en begeleiding eromheen meer waarde toevoegt voor uw medewerkers. Een pensioenregeling is meer dan wat u in euro’s ervoor betaalt. Net als een huis meer is dan een paar stenen en een stukje grond. Met de juiste inrichting en zorg wordt een huis een ‘thuis’. Met de juiste begeleiding wordt een pensioenregeling ‘financiële rust voor uw medewerkers, nu en later.’

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact