Pensioenakkoord: Eerste uitwerking pensioenakkoord bekend voor ABP-deelnemers

Pensioenakkoord: Eerste uitwerking pensioenakkoord bekend voor ABP-deelnemers

29/4/21

De Algemene Onderwijsbond (Aob) meldt dat de bonden en werkgevers in een eerste uitwerking voor een pensioenregeling bij het ABP voorlopig hebben gekozen voor het nieuwe pensioencontract en daarmee om collectief te blijven beleggen. Alle ABP-deelnemers krijgen daar vervolgens een afzonderlijk aandeel in. Volgens Roelf van der Ploeg, Aob-beleidsadviseur pensioenen, die onderhandelt over de nieuwe ABP-regeling, zorgt de keuze voor “de meeste solidariteit en de meeste collectiviteit”.

Van der Ploeg stelt dat “de keuze voor het nieuwe pensioencontract betekent dat er één grote pot geld collectief wordt belegd en dat vervolgens deelnemers ieder afzonderlijk een aandeel krijgen. Dit geldt dus voor iedereen die bij het ABP aangesloten is, zo’n miljoen mensen die werken bij de overheid en in het onderwijs.” De Aob en FNV waren hiervan voorstander en hebben tijdens de onderhandelingen hierop ingezet. “Bij deze keuze is sprake van solidariteit en worden ‘pech- en gelukgeneraties’ zoveel mogelijk voorkomen. Collectief beleggen levert ook meer op dan individueel beleggen”, zegt de onderhandelaar. Over de andere mogelijkheid waarbij niet collectief, maar afzonderlijk wordt belegd, was de FNV minder enthousiast en daar is dan ook niet voor gekozen.

De bond benadrukt dat het nog gaat om een voorlopige keuze omdat de wetgeving nog niet definitief is. Voor nu gaan de bonden en werkgevers verder aan de slag op dit spoor. Het gaat dan over vragen als hoe risicovol er belegd moet worden en welke premie betaald moet worden en afspraken om van het oude systeem naar het nieuwe pensioensysteem te komen.

Bron: AOB, 23 april 2021

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact