Pensioenakkoord: extra keuzemoment voor opname bedrag ineens

Pensioenakkoord: extra keuzemoment voor opname bedrag ineens

10/11/20

Deelnemers die hun pensioen eerder laten ingaan, krijgen van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toch de keuze om een bedrag ineens op te nemen. Dit extra keuzemoment voorkomt dat deelnemers vanwege hun geboortedatum extra belasting moeten betalen.

Dit heeft minister Koolmees afgelopen donderdag bij de behandeling van de Wet bedrag ineens in de Tweede Kamer toegezegd. Deelnemers kunnen straks een bedrag ineens opnemen op de pensioeningangsdatum én in de maand januari van het jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd.

De wijziging voorkomt dat belastingheffing afhankelijk is van het moment in het jaar waarin iemand de AOW-leeftijd bereikt, aldus Koolmees. De invoering van een extra keuzemoment leidt tot meer complexiteit voor pensioenuitvoerders. Dit geeft volgens Koolmees geen aanleiding om de invoering uit te stellen. De invoeringsdatum van 1 januari 2022 blijft staan.

Ook is opgemerkt dat het risico bestaat, dat deelnemers de financiële gevolgen van opname van een bedrag ineens onvoldoende kunnen overzien. Daarom wil Koolmees in overleg met sociale partners kijken naar opties om de informatieplicht aan te scherpen, zoals de invoering van een informatieverplichting.

Bron: PensioenPro

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact