Pensioenakkoord: Hoogleraren: ‘Behoud van het bezwaarrecht voorkomt maatschappelijk verzet tegen invaren’

Pensioenakkoord: Hoogleraren: ‘Behoud van het bezwaarrecht voorkomt maatschappelijk verzet tegen invaren’

23/2/21

Drie hoogleraren pensioenrecht stellen in PensioenPro dat het behoud van bezwaarrecht voor deelnemers, individueel of collectief, verzet tegen invaren voorkomt. De hoogleraren verwachten dat er veel maatschappelijk verzet is of zal komen tegen de afschaffing van het individueel bezwaarrecht. Daarmee erodeert het draagvlak onder de beoogde stelselherziening. Zij stellen voor om het vermogen van deelnemers met bezwaren door fondsen te laten aanhouden in een collectiviteitskring waarvoor de huidige spelregels blijven gelden. Dit bezwaarrecht kan worden gebaseerd op een individueel of collectief recht. Bijeen individueel bezwaarrecht zou iedere individuele deelnemer de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken tegen het invaren van diens aanspraken.

In beide varianten geldt als uitgangspunt dat een besluit om in te varen geldt voor iedere deelnemer, tenzij die daar bezwaartegen maakt. De drie hoogleraren Heemskerk, Maatman en Lutjens noemen het ‘de meest voor de hand liggende’ keuze dat het collectieve bezwaarrecht voor deelnemers gaat gelden voor het invaarbesluit van pensioenfondsen. De consultatieversie gaat uit van een hoorrecht voor verenigingen van gepensioneerden en/of gewezen deelnemers vóór sociale partners een besluit nemen.

In de collectieve variant treedt een vereniging op namens deelnemers die daar lid van zijn. Per saldo krijgt een vereniging zo een vetorecht over het invaren van rechten en aanspraken van haar leden. De hoogleraren zien dit als vervanging voor het hoorrecht dat in de consultatieversie staat. Onder meer verenigingen van gepensioneerden hebben laten weten dat het nu voorgesteld hoorrecht te mager is als inspraakmogelijkheid.

 

Bron: PensioenPro

16 februari 2021

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact