Pensioenakkoord: Koolmees wil hulp sector bij ‘moeilijkste fase’ stelselherziening

Pensioenakkoord: Koolmees wil hulp sector bij ‘moeilijkste fase’ stelselherziening

15/12/20

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft op het jaarcongres van PensioenPro een oproep gedaan om mee te denken bij het opstellen van wetgeving. Hij noemt het opstellen van wetten en de implementatie daarvan ‘misschien wel de moeilijkste fase in de stelselherziening’.

Koolmees bevestigde dat de internetconsultatie voor de wetgeving volgende week van start gaat.

De minister hield zich tijdens het congres op de vlakte bij vragen over rekenrente en kortingen. Hij wees erop dat de nadruk op het korten leidt volgens hem de aandacht afleidt van de grote stap naar een systeem waar de relatie tussen inleg en opbrengst veel duidelijker is.

Ten aanzien van de aanpassing van het nabestaandenpensioen merkte hij op dat dit parallel loopt aan de overstap naar het nieuwe pensioencontract. Dit om te voorkomen dat uitvoerders twee keer te maken hebben met een implementatiefase.

Over de invoeringsperiode van vier jaar zei hij dat het belangrijk is dat als de wetgeving definitief is, de uitvoerders gaan toetsen of het haalbaar is en binnen de termijn ook kan.

Koolmees kondigde aan dat hij met een ‘uitgebreid voorstel’ komt, met ‘allerlei stappen, dat dan acht weken ter consultatie zal voorliggen.

Voor wat betreft de problematiek rondom het invaren van opgebouwde aanspraken, gaf hij aan dat hij niet van plan is om de regels voor invaren gedetailleerd vast te leggen. Het is de bedoeling dat daarin veel ruimte wordt gelaten aan de fondsbesturen, omdat de situatie per fonds verschillend kan zijn.

Ten aanzien van het nieuwe stelsel stelt Koolmees dat dit ‘in de kern’ uitlegbaar is. Hij is het oneens met critici die stellen dat de techniek heeft gewonnen, maar waarschuwde dat de sector niet moet communiceren over technische aspecten. ‘Wat onder de motorkap gebeurd is voor deelnemers minder relevant.’

Bron: PensioenPro 11/12

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact