Pensioenakkoord: krijgen gepensioneerden recht op bezwaar tegen overstap naar nieuw pensioenstelsel?

Pensioenakkoord: krijgen gepensioneerden recht op bezwaar tegen overstap naar nieuw pensioenstelsel?

10/11/20

Gepensioneerden moeten beter bezwaar kunnen maken tegen de omzetting van hun pensioen naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat zeiden hoogleraren pensioenrecht Lutjens en Van Meerten afgelopen woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over het pensioenakkoord. Beiden vinden het kwetsbaar dat het individueel bezwaarrecht voor gepensioneerden verdwijnt.

De verplichte deelname in een bedrijfstakpensioenfonds zou in gevaar kunnen komen voor de meer individuele variant van het nieuwe pensioencontract.

Volgens Gijs van Dijk (PvdA) is er nog extra juridisch graafwerk nodig. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vraagt Lutjens en Van Meerten hun bezwaren en mogelijke oplossingen binnen twee weken op papier te zetten.

Bij de uitwerking van het pensioenakkoord is afgelopen juni afgesproken het zogeheten individuele bezwaarrecht van deelnemers te schrappen voor de duur van de overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel. Hiervoor in de plaats komt een collectief bezwaarrecht van het verantwoordingsorgaan of het belanghebbendenorgaan in geval van invaren. Het bezwaarrecht schrappen kan een aantasting van het eigendomsrecht van deelnemers zijn en daartegen kan een deelnemer altijd procederen. Er zijn echter omstandigheden waaronder aantasting van het eigendomsrecht wel is toegestaan, maar dan moet er een goede afweging zijn gemaakt en er mag geen sprake zijn van een wezenlijke benadeling. Om dit juridische risico te mitigeren is in het pensioenakkoord het collectief bezwaarrecht opgenomen.

Bron: Financieel Dagblad

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact