Pensioenakkoord: miljardengat pensioenen nog niet opgelost

Pensioenakkoord: miljardengat pensioenen nog niet opgelost

9/6/20

Er is nog geen oplossing voor het miljardengat van een miljoen werkenden, dat ontstaat na de overgang naar het nieuwe pensioensysteem. Dat zeggen bronnen tegen het Financieele Dagblad.

Het miljardengat gaat om pensioenen die werknemers opbouwen in een zogenoemde premieregeling. Dit zijn meestal ‘verzekerde regelingen’, uitgevoerd door pensioenverzekeraars en premiepensioeninstellingen. Traditionele pensioenfondsen voeren dergelijke regelingen niet vaak uit. Het CPB heeft berekend wat de kosten zouden zijn om deze groep te compenseren, en dit blijken aanzienlijke bedragen te zijn.

Het miljardengat ontstaat doordat het pensioenakkoord als uitgangspunt heeft dat iedereen dezelfde premie gaat betalen. Dit betekent dat de pensioenpremie hetzelfde percentage van het salaris wordt, ongeacht de leeftijd van de werknemer. Dit betekent dat werknemers die in de eerste helft van hun loopbaan een lagere premie hebben betaald krijgen te maken met een gat in opbouw, omdat ze in het nieuwe systeem een vaste premie krijgen in de periode dat ze eigenlijk een hogere premie zouden krijgen.

Volgens pensioenhoogleraar Herman Kappelle van de VU kan dat worden opgelost door de doorsnee-opbouw te handhaven, maar de doorsneepremie af te schaffen. Pensioenverzekeraars doen dit al lange tijd. Over het geheel blijven de kosten hetzelfde, maar de verdeling over de tijd is anders.

Om het pensioen van werknemers op het beloofde niveau te houden zouden werkgevers volgens berekeningen tien jaar lang circa 35 tot 45 procent extra premie moeten betalen. Dit betekent geen kostenneutrale invoering van het nieuwe pensioensysteem. Kappelle schatte het bedrag dat nodig is voor compensatie eerder al op circa 7 miljard euro. Zonder deze compensatie, betaald door de werkgevers of overheid, is er niet voldoende vermogen aanwezig om de geprojecteerde pensioenen uit te keren. Dit betekent dan een noodzakelijke verlaging van de pensioenen.

Bron: BNR

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact