Pensioenakkoord: Nederlanders werken tot op steeds hogere leeftijd door

Pensioenakkoord: Nederlanders werken tot op steeds hogere leeftijd door

21/4/21

Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de gemiddelde pensioenleeftijd nu 65,5 jaar is. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers gaat pas met pensioen op 66-jarige leeftijd, of nog later. Voor de kredietcrisis (2007) lag de gemiddelde pensioenleeftijd op 61 jaar.

Deze nieuwe gegevens van het CBS kunnen weer leiden tot politieke discussies over vroegpensioen voor werknemers met zware beroepen. Vakbonden en linkse partijen willen dat er voor deze groep meer mogelijkheden komen om eerder met pensioen te gaan, ruim voor de huidige AOW-leeftijd van 66 jaar en vier maanden. De officiële AOW-leeftijd stijgt nu minder snel dan eerder was gepland. Ook de fiscale “boete” RVU (Regeling Vervroegd Uittreden) -heffing op vroegpensioen is tijdelijk geschrapt, zodat in individuele gevallen of voor bepaalde sectoren een vroegpensioenregeling kan worden opgezet. De vakbonden pleiten voor het helemaal verdwijnen van de RVU-heffing en het introduceren van een landelijke regeling op basis waarvan werknemers met pensioen kunnen gaan na 45 jaar werken.

Eerder deze week heeft demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven niets te zien in het voorstel om werkenden na 45 dienstjaren recht op pensioen te geven, mede omdat het forse (nadelige) gevolgen heeft voor de overheidsfinanciën. De brief is onlangs ingetrokken omdat deze nog niet in de ministerraad was besproken. De vraag is nu of er een andere brief komt, of dat Koolmees het besluit overlaat aan het nieuwe kabinet.

Bron: FD, 13 april 2021

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact