Pensioenakkoord: Verplichtstelling premieregeling beter te rechtvaardigen met extra solidariteit

Pensioenakkoord: Verplichtstelling premieregeling beter te rechtvaardigen met extra solidariteit

22/12/20

Bij een 'kale' verbeterde premieregeling is de verplichtstelling lastiger te rechtvaardigen dan bij het nieuwe contract. Om zo vrij mogelijk uit beide contracten te kiezen, is het volgens het kabinet mogelijk extra solidariteit toe te voegen. Dit volgt uit de toelichting bij het consultatiedocument Wet toekomst pensioen die woensdag 16 december is gepubliceerd.

Volgens het kabinet laten juridische analyses zien dat ook bij de 'kale' verbeterde premieregeling het behoud van de verplichtstelling te rechtvaardigen is. Daarbij moet wel worden aangetoond dat dit leidt tot economisch meer aanvaardbare kosten. Dat betekent dat pensioenregeling dankzij de verplichtstelling goedkoper is. Bij een verbeterde premieregeling is dat volgens het kabinet over het algemeen lastiger

aan te tonen dan bij het nieuwe contract. Omdat het kabinet hecht aan een zo vrij mogelijke keuze uit twee contracten, kunnen partijen kiezen voor een solidariteitsreserve en het breder delen van micro-langlevenrisico.

Hoogleraar pensioenrecht Lutjens stelde in een notitie voor de Tweede Kamer dat de verplichtstelling voor de Wet verbeterde premieregeling houdbaar geacht kan worden te zijn met aanvullingen als solidariteitspremie of solidariteitsbuffer. Hoogleraar Europees pensioenrecht Van Meerten noemt de toets aan het Europees recht flinterdun. Hij mist in het hoofdstuk over Europeesrechtelijke houdbaarheid van de stelselherziening aandacht voor het vrij verkeer van diensten en het non-discriminatiebeginsel.

Bron: PensioenPro 18 december 2020

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact