Pensioenfederatie: schuivend en strakker toezicht bij toetsing sleutelfunctiehouders

Pensioenfederatie: schuivend en strakker toezicht bij toetsing sleutelfunctiehouders

18/2/20

DNB heeft in januari van dit jaar een aantal nieuwsberichten geplaatst over het sleutelfunctiehouderschap bij pensioenfondsen. DNB meldt in een van de nieuwsberichten dat middelgrote en kleinere pensioenfondsen (T1 en T2 fondsen) voor 1 mei 2020 het definitieve voorstel voor de inrichting van de sleutelfuncties bij de toezichthouder moeten aanleveren. Uiterlijk 1 september 2020 moeten deze pensioenfondsen de kandidaat-sleutelfunctiehouders vervolgens bij DNB ter toetsing aangemeld hebben. Volgens DNB is deze aanmelding alleen mogelijk nadat de toezichthouder een positief oordeel heeft gegeven over het voorstel voor de inrichting van de sleutelfuncties bij het betreffende pensioenfonds.

Daarnaast heeft DNB een nieuwsbericht geplaatst over het ‘dossier’ kandidaat-sleutelfunctiehouders. Hierin geeft DNB aan wat zij van pensioenfondsen verwacht bij de aanmelding voor de toetsing van een kandidaat-sleutelfunctiehouder.

De Pensioenfederatie plaatst vraagtekens bij de handelswijze van DNB. Volgens de belangenorganisatie leidt deze tot een voortdurend schuivend en strakker wordend toezichtkader. De Pensioenfederatie vraagt zich af of dit in overeenstemming is met de wet en de bedoeling van de wetgever, maar vooral of deze handelwijze van DNB in het belang van de pensioenfondsen en hun deelnemers is.

Bron: Pensioenfederatie

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact