Pensioenfondsen houden voorlopig toegang tot Britse clearinghuizen

Pensioenfondsen houden voorlopig toegang tot Britse clearinghuizen

29/9/20

Op 21 september maakte de Europese Commissie bekend dat Europese beleggers tot 1 juli 2022 nog gebruik mogen maken van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde clearinghuizen.

De Europese Commissie geeft Europese institutionele beleggers hiermee anderhalf jaar extra de tijd om een alternatief clearinghuis te selecteren dat is gevestigd in de Europese Unie. Oorspronkelijk zouden de beleggers al per 1 januari 2021 een ander clearinghuis moeten gaan gebruiken. Per die datum eindigt de overgangsperiode die geldt nadat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is gestapt.

Clearinghuizen worden door onder andere Nederlandse pensioenfondsen gebruikt om derivatentransacties aan te gaan en af te wikkelen. Het gaat daarbij voornamelijk om rente- en valutaswaps. Pensioenfondsen maken gebruik van swaps om zich in te dekken tegen schommelingen op de rente- en valutamarkten.

Pensioenfondsen zijn (nog) niet verplicht om clearinghuizen te gebruiken om rente- en valutaswaps af te sluiten. Veel fondsen maken nu nog gebruik van bilaterale contracten met individuele banken. Maar veel nieuwe contracten worden inmiddels wel afgesloten via clearinghuizen. De grootste voordelen van central clearing zijn dat uitwisseling van onderpand veel eenvoudiger is geregeld en dat de markt voor swaps via central clearing zeer liquide is. Dit maakt transacties via een clearinghuis voor pensioenfondsen in het algemeen goedkoper, sneller en eenvoudiger.

De clearinghuizen waar Nederlandse pensioenfondsen gebruik van maken, zijn nagenoeg allemaal in Londen gevestigd. Na het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen, valt de financiële sector in Londen niet meer onder het Europese financiele toezicht. Dit heeft tot gevolg dat Britse financiële dienstverleners niet meer in de Europese Unie kunnen opereren. De Britten gingen er vorig jaar nog vanuit dat de clearinghuizen een 'equivalentie-status' zouden krijgen, waardoor beleggers uit de Europese Unie toegang zouden houden tot de Londense clearinghuizen, en daarmee de wereldwijde swap-markt. Het is op dit moment echter onzeker of de clearinghuizen in Londen een dergelijke equivalentie-status krijgen.

De reden dat de Europese Commissie heeft besloten om de overgangstermijn te verlengen, is om marktparticipanten extra tijd te geven om hun blootstelling aan clearinghuizen in het VK te verminderen. Daarnaast stelt dit de clearinghuizen in de EU in staat om hun capaciteit verder op te bouwen. De Nederlandse pensioensector is tevreden met het (voorlopige) behoud van toegang tot de Britse clearinghuizen.

Bron: PensioenPro 22/9

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact