Pensionado’s kunnen rentenieren van het pensioenvermogen

Pensionado’s kunnen rentenieren van het pensioenvermogen

10/11/20

Volgens oud-hoogleraar Bernard van Praag is het mogelijk pensioenen te betalen uit de rendementen, zonder in te teren op het vermogen.

Volgens hem is er naast het omslagstelsel en het kapitaaldekkingsstelsel nog een derde stelsel: rentenieren. Mensen die niet werken maar rentenieren, leven van de opbrengsten van hun kapitaal zonder dat kapitaal zelf op te souperen. Met een vermogen van 3 miljoen euro en een gemiddeld rendement van 5% per jaar, kan iemand levenslang een bruto-pensioen van 150.000 euro per jaar ontvangen, terwijl het kapitaal onaangetast blijft.

Het vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen bij elkaar bedraagt in 2020 ongeveer 1500 miljard euro. Het rendement bedraagt volgens Van Praag gemiddeld 6 procent per jaar, wat dit jaar ongeveer 90 miljard zou opleveren. De pensioenuitkeringen liggen nu rond de 32 miljard. Een gedachte is om het overschot van 58 miljard (rendement -/- uitkeringen) aan het vermogen toe te voegen. Met toevoeging van de premie inkomsten van ongeveer 30 miljard, leidt dit tot een overschot van bijna 90 miljard.

Volgens Van Praag is het mogelijk het Nederlandse pensioenstelsel te herstructureren als een rentenierspensioen. Veel Nederlandse pensioenfondsen zijn zo rijk geworden dat pensioengerechtigden zonder moeite kunnen gaan rentenieren. Dit betekent voor een aantal pensioenfondsen zelfs dat er geen betaling van pensioenpremie meer nodig zou zijn.

Op de vraag of een beurscrash voor problemen zou kunnen zorgen, antwoord Van Praag dat zelfs als de pensioenvermogens zouden halveren in waarde, men nog 25 jaar vooruit zou kunnen met de uitkeringen. Pensioen is een langetermijncontract en over de lange termijn gezien zijn koersfluctuaties volgens de oud-hoogleraar slechts rimpelingen op het wateroppervlak.

Bron: NRC

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact