Q&A Keuzebegeleiding

Q&A Keuzebegeleiding

15/11/2021

Wilt u meer weten over keuzebegeleiding? Misschien vindt u het antwoord op uw vraag in onze Q&A. Staat uw vraag hier niet tussen, neem dan contact met ons op.

Vraag: waarom wordt de norm “keuzebegeleiding” geïntroduceerd?

De afgelopen jaren is gebleken dat het pensioenbewustzijn, en daarmee de handelingsbereidheid van (voormalig) deelnemers ten aanzien van hun pensioen, niet groot is. Maar de invoering van het nieuwe pensioenstelsel betekent dat meer risico’s bij pensioendeelnemer komen te liggen. Veruit de meeste deelnemers zijn echter niet of nauwelijks in pensioen geïnteresseerd. Ook zijn ze zich niet bewust van deze risico's. De gevolgen van de te maken keuzes kunnen echter groot zijn. Om deze deelnemers beter te begeleiden in het maken van de juiste keuzes, wordt met de Wet toekomst pensioenen een inspanningsverplichting aan pensioenuitvoerders opgelegd.

Vraag: waarom is sprake van een open norm?

Met de introductie van een open norm wordt maximale ruimte geboden aan pensioenuitvoerders om een keuzeomgeving te ontwikkelen die aansluit bij de verschillende doelgroepen. Daarnaast zorgt de hantering van een open norm ervoor dat wet- en regelgeving geen belemmering hoeft te vormen voor de snelle ontwikkeling van digitale hulpmiddelen.

Vraag: Kan de pensioenuitvoerder deelnemers adviseren bij hun keuzes?

Ja, volgens de toelichting op de consultatieversie mag een pensioenuitvoerder deelnemers persoonlijk advies geven over keuzes die voortvloeien uit de pensioenregeling zelf of de pensioenregelgeving. De pensioenuitvoerder mag echter geen productgerelateerd- of zogeheten Wft-advies geven over andere financiële producten of daarover bemiddelen.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.