Rapport Fins pensioeninstituut over hoogte pensioenpremies in verschillende Europese landen

Rapport Fins pensioeninstituut over hoogte pensioenpremies in verschillende Europese landen

29/11/2022

Het ‘Finnish Centre for Pensions’ heeft een rapport gepubliceerd waarin het niveau van pensioenpremies in acht Europese landen worden vergeleken. Naast Nederland worden Finland, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden en Italië behandeld. Een van de hoofdconclusies is dat de bijdrageniveaus, afgezet tegen het bbp, aanzienlijk zijn geconvergeerd in Europa. Het gemiddelde niveau van de pensioenpremie voor de wettelijke pensioenvoorziening bedroeg 11% van het bbp. Italië (16%) kent het hoogste niveau van de onderzochte landen, gevolgd door Duitsland (12,5%). In Zweden ligt de pensioenpremie voor de wettelijke pensioenvoorziening het laagst, gevolgd door Nederland (8,1%).

Indien ook bedrijfspensioenen worden meegeteld, stijgt het gemiddelde niveau tot 14,6% van het bbp en worden de verschillen per land kleiner. Dit effect is het duidelijkst zichtbaar in Denemarken en Nederland, die naast een wettelijk pensioen ook goed ontwikkelde aanvullende ondernemings- en sectorale pensioenregelingen hebben. Het bijdrageniveau voor het wettelijke en aanvullende bedrijfspensioen samen blijft met 16,8% het hoogste in Italië, op de voet gevolgd door Denemarken (16,7%). Zweden (12,1%) en Finland (12,5%) kennen overall het laagste bijdrageniveau. Ten aanzien van de werknemersbijdrage scoort Nederland het hoogst en Denemarken het laagst.

Bron: Finnish Centre for Pensions, november 2022.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.