Rechtbankuitspraak: opf mag betaalde btw niet in mindering brengen

Rechtbankuitspraak: opf mag betaalde btw niet in mindering brengen

20/4/21

In een recente rechtbankuitspraak oordeelde de rechter dat op een ondernemingspensioenfonds (opf) een btw-vrijstelling van toepassing is, waardoor het opf geen recht heeft op aftrek van voorbelasting. Het opf kan dan ook geen btw in rekening brengen aan de werkgever.

In geschil was of en in welke mate het opf recht had op aftrek van de voorbelasting. Het opf had apart voor diensten voor pensioenuitvoering btw in rekening gebracht. Dit zijn volgens het opf aparte belaste prestaties, namelijk “pensioenuitvoeringsdiensten”. Op de af te dragen btw van de aparte belaste prestaties wilde het opf de voorbelasting in mindering brengen. Volgens de rechtbank houdt het opf zich bezig met prestaties die vrijgesteld zijn voor de btw. Voor de btw moet geen onderscheid gemaakt worden tussen de verrichte handelingen. Er is hier sprake van één ondeelbare economische prestatie, waarop de btw-vrijstelling van toepassing is, waardoor het opf dus geen recht op aftrek van voorbelasting heeft.

Het opf gaat in hoger beroep tegen deze uitspraak. Het opf meent dat het opf een “vehikel” is dat vermogen beheert en belegt namens de werkgever, waarbij de risico's te allen tijde bij de deelnemers ligt. Het pensioenfonds neemt het verzekeringstechnisch risico niet over, maar spreidt dat over de deelnemers.

Er lopen momenteel verschillende procedures van pensioenfondsen. In deze procedures vinden pensioenfondsen dat zij voor de btw aangemerkt kunnen worden als een gemeenschappelijk beleggingsfonds waardoor zij recht hebben op aftrek van voorbelasting.

Tientallen andere pensioenfondsen willen van de rechter een uitspraak over hun btw-positie. De pensioenfederatie laat desgevraagd weten hier geen zicht op te hebben.

Bron: Pensioenpro 14 april 2021, Uitspraken

Klik hierTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact