Terugblik eerste dag plenaire behandeling WTP in de Eerste Kamer

Terugblik eerste dag plenaire behandeling WTP in de Eerste Kamer

26/5/2023

Op maandag 22 mei 2023 vond de eerste dag van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer plaats. Alle fracties hebben de gelegenheid gekregen om te spreken en vragen te stellen aan de minister. Wij lichten er een aantal zaken uit:

  • Diverse fracties menen dat de transitieperiode te kort is.
  • Diverse fracties stellen opnieuw het invaren van opgebouwde aanspraken en rechten ter discussie.
  • Diverse fracties uiten hun zorgen over de uitvoerbaarheid van de transitie, waarbij onder meer gewezen wordt op datakwaliteit en uitvoeringskosten.
  • Diverse fracties zijn blij met het streven om het aantal mensen dat geen pensioen opbouwt te verminderen.
  • Diverse fracties vragen aandacht voor zware beroepen.
  • SP meent dat sprake is van een constitutioneel gebrek, aangezien de WTP ook wijzigingen met zich meebrengt in de APPA en wijzigingen in de APPA op grond van artikel 63 Grondwet een twee derde meerderheid vereist in de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De minister heeft dezelfde avond nog een brief aan de Eerste Kamer gestuurd, waarin zij bevestigt dat op grond van artikel 63 Grondwet voor de aanvaarding van een wetsvoorstel dat de geldelijke voorzieningen ten behoeve van Kamerleden en hun nabestaanden regelt of daarin wijzigingen aanbrengt, een twee derde meerderheid in beide Kamers nodig is. De minister is echter van mening dat met de WTP geen veranderingen in de wettelijke voorzieningen van Kamerleden aanbrengt, juist omdat met de WTP in de APPA verwezen wordt naar de fiscale bepalingen die van toepassing zijn op de dag voorafgaand aan de inwerkingtreding van de WTP. De minister is dan ook van mening dat een twee derde meerderheid in beide Kamers in dit geval niet nodig is.

Bron: Eerste Kamer, 22 mei 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.