Terugblik tweede dag plenaire behandeling WTP in de Eerste Kamer

Terugblik tweede dag plenaire behandeling WTP in de Eerste Kamer

26/5/2023

Op dinsdag 23 mei 2023 vond de tweede dag van de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen in de Eerste Kamer plaats. De minister heeft de vragen uit de eerste termijn van de plenaire behandeling (22 mei 2023) beantwoord. Tevens heeft een tweede termijn plaatsgevonden waarin de verschillende fracties weer aan het woord zijn geweest en de minister hierop heeft gereageerd. Wij lichten er een aantal zaken uit:  

  • De minister dient nog dit jaar een wetsvoorstel in om de uiterste transitiedatum van 1 januari 2027 uit de wet te schrappen. De uiterste transitiedatum wordt dan via een AmvB geregeld. Vooralsnog wordt daarbij uitgegaan van een verlenging van de transitieperiode met één jaar tot 1 januari 2028. Het is nog onduidelijk of de andere data in het wetsvoorstel en de lagere regelgeving, zoals de datum voor indiening van het transitieplan en implementatie- en communicatieplan en de einddatum van de transitieperiode ook mee opschuiven.  
  • De minister gaat een regeringscommissaris aanstellen voor de pensioentransitie, die onafhankelijk advies uitbrengt aan de minister over de voortgang van de transitie en bijvoorbeeld ook kan adviseren of een langere transitieperiode noodzakelijk is.
  • De minister blijft bij haar standpunt om het advies van de landsadvocaat rondom het invaren niet openbaar te maken.
  • Er is gedebatteerd over de bindendheid van adviezen van de externe geschilleninstantie.
  • De minister bevestigt nog eens dat toezichthouders geen zwaardere eisen kunnen stellen dan hetgeen het wettelijke kader voorschrijft.

Bronnen:

Eerste Kamer, 23 mei 2023;

Eerste Kamer, 23 mei 2023.

Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketingactiviteiten. Bekijk onze Privacy Policy en Cookie Beleid voor meer informatie.