Vandaag om 15.45 uur promoveert onze collega Mark Boumans op het proefschrift ‘Pensioen van zelfstandigen’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Vandaag om 15.45 uur promoveert onze collega Mark Boumans op het proefschrift ‘Pensioen van zelfstandigen’ aan de Vrije Universiteit Amsterdam

16/9/20

Geïnteresseerd? Kijk om 15.45 u online mee via: deze link

De pensioenpositie van zelfstandigen is een belangrijk maatschappelijk thema dat al jaren actueel is en waar maar geen oplossingen voor worden gevonden.
Mark presenteert in zijn proefschrift concrete aanbevelingen om de pensioensituatie te verbeteren van de 1,5 miljoen zelfstandigen die ons land kent. Daar is zeker ook een rol voor de politiek weggelegd om duurzame keuzes te maken.

Wettelijke aanpassingen nodig voor betere pensioenen voor zelfstandige

Het huidige pensioenstelsel is op dit moment onvoldoende toegerust om zelfstandigen voor een goed pensioen te laten sparen. Dit is een urgent probleem gezien de grote groep zelfstandigen. Het juridisch kader moet daarom zo snel mogelijk worden aangepast, om te voorkomen dat een grote groep zelfstandigen te weinig pensioen opbouwt. Dit blijkt uit het promotie onderzoek van jurist Mark Boumans. Hij beschrijft drie mogelijke verbeteringen, variërend van stimuleringsmaatregelen tot maatregelen met een meer verplichtend karakter.  

Pensioen laten liggen

In Nederland sparen te weinig zelfstandigen voor pensioen. De zelfstandigen die wel sparen, doen dat meestal buiten het pensioenstelsel. Nu er in Nederland al zo’n 1,5 miljoen zelfstandigen zijn, is het de allerhoogste tijd om met werkbare oplossingen te komen. Nederland heeft het beste pensioen stelsel van de wereld, maar de meeste zelfstandigen laten dit stelsel links liggen.  

 

Verbeteringen

Mark Boumans vertelt: ‘In mijn proefschrift kom ik met drie verbetermaatregelen. Zo moeten er stimuleringsmaatregelen komen voor zelfstandigen om te sparen voor een pensioen, bijvoorbeeld via een pensioenrekentool. Ook kan het huidige wettelijke pensioenkader versterkt worden door bijvoorbeeld zelfstandigentoegang te geven tot pensioenfondsen. Van belang is dat pensioenfondsen ook beter inspelen op de specifieke behoeften van zelfstandigen. Ten slotte is het ook een mogelijkheid om pensioendeelname een meer verplichtend karakter te geven, al dan niet met behoud van keuzevrijheid van de zelfstandige.’   

 

In het proefschrift worden juridische handvatten en oplossingen geboden voor het maken van afgewogen en duurzame keuzes. De politiek is nu aanzet om op basis van dit proefschrift keuzes voor de toekomst te maken. Als u naar aanleiding daarvan vragen heeft en contact zou willen opnemen met Mark, is dat uiteraard mogelijk. Zijn e-mailadres is mark.boumans@montaepartners.nl en zijn telefoonnummer is 06 - 156 46 378.

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact