Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP'ers

10/3/20

De Stichting van Arbeid heeft het voorstel ‘Keuze voor Zekerheid’ gereed. Het voorstel is een uitwerking van de afspraken uit het pensioenakkoord. Op 3 maart jl. is het voorstel overhandigd aan minister Koolmees.

Zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) zijn straks standaard verzekerd voor langdurig inkomensverlies na ziekte of een ongeval. Met de publieke verzekering wordt het inkomen tot maximaal € 30.000 bruto per jaar gedekt. Een zelfstandige ontvangt na arbeidsongeschiktheid 70% hiervan. Dit komt neer op € 1.650 bruto per maand. De premie is inkomensafhankelijk. Mensen bepalen bij de start zelf hun eigen risicoperiode van 1 jaar (standaardoptie), een half jaar (hogere premie) of 2 jaar (lagere premie). De Stichting van Arbeid is van mening dat er door de keuzevrijheid in het eigen risico, de bovengrens in de uitkering en de bijpassende premie, er een goede balans is gevonden tussen betaalbaarheid en inkomenszekerheid.

De uitvoering van de verzekering komt in publieke handen. Voorgesteld is om de uitvoering van de verzekering onder te brengen bij het UWV en de premie-inning door de Belastingdienst te laten gebeuren. Het is echter ook mogelijk om een gelijkwaardige of aanvullende verzekering te kiezen via de private markt.

Bron: Stichting van Arbeid

Lees hier het volledige artikelTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact