Wat te doen bij medische kosten in het buitenland?

Wat te doen bij medische kosten in het buitenland?

3/2/17

Het kan altijd gebeuren dat u medische kosten maakt in het buitenland. Het is natuurlijk niet te hopen, maar mocht het gebeuren is het handig om te weten wat u moet doen.

Spoedeisende zorg met EHIC
Nederland heeft met veel Europese landen (en Australië) afspraken gemaakt over spoedeisende medische kosten. Voor deze landen is het mogelijk om een Europese verzekeringskaart oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen bij je zorgverzekeraar.

Met een EHIC heeft u tijdens tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg volgens de wet- en regelgeving van het land waar u verblijft. Op vertoon van de EHIC worden de kosten direct ingediend bij de verzekeraar en hoeft u de kosten niet voor te schieten. Het kan zijn dat er geen volledige vergoeding is. De eigen bijdrage komt voor eigen rekening. Deze eigen bijdrage kunt u dan eventueel weer declareren op uw aanvullende verzekering en/of reisverzekering, als dit onder de dekking van uw verzekering valt.

Op de website van uw zorgverzekeraar of www.ehic.nl kunt u terugvinden in welke landen de EHIC geldig is en de EHIC aanvragen.

Spoedeisende zorg zonder EHIC
Het kan zijn dat u geen EHIC heeft of in een land verblijft waar de EHIC niet geldig is. Bij noodgevallen en bij hoge medische kosten, zoals ernstige ziekte of opname in een ziekenhuis, moet u zo snel mogelijk contact (laten) opnemen met de alarmcentrale van uw zorgverzekeraar. De alarmcentrale helpt u dan verder. Het telefoonnummer staat altijd op de zorgpas van uw zorgverzekeraar. Soms moet u de zorgkosten voorschieten en later declareren bij uw zorgverzekeraar.

Bij lagere kosten die u zelf kán voorschieten, zoals een apotheek bezoek, hoeft u geen contact op te nemen met de alarmcentrale. Deze kosten betaalt u dan eerst zelf en declareert u later weer bij uw zorgverzekeraar.

Spoedeisende medische kosten in het buitenland zonder EHIC wordt maximaal vergoed tot het in Nederland geldende tarief. Als de kosten in het land waar u verblijft hoger zijn dan kan een aanvullende verzekering en/of reisverzekering dit eventueel weer aanvullen, afhankelijk van de dekking van uw verzekering(en).

Niet spoedeisende zorg
Vanuit uw zorgverzekering ontvangt u ook voor niet-spoedeisende zorg in het buitenland een vergoeding tot maximaal in het Nederland geldende tarief. Dit is van tevoren geplande zorg, als er bijvoorbeeld een lange wachtlijst is in Nederland. U kunt natuurlijk ook een andere reden hebben om in het buitenland geholpen te worden.

Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met de zorgverlener in het buitenland, wat vaak zo is, moet u altijd vooraf akkoord krijgen van uw zorgverzekeraar. Bij niet spoedeisende zorg raden we u aan om altijd van tevoren contact op te nemen met uw zorgverzekeraar, voordat u medische kosten maakt.

Bron: Montae & Partners

DownloadTerug naar Nieuwsoverzicht

Kunnen wij u helpen?

Neem contact met ons op of laat uw gegevens achter.
Contact