De arbeidsmarkt verandert en de waardering van de arbeidsvoorwaarden door werknemers verandert mee. Montae & Partners kan voor u een onderzoek uitvoeren naar de waardering en voorkeuren voor arbeidsvoorwaarden van uw werknemers.
Het onderzoek geeft inzicht in de persoonlijke voorkeuren van de werknemers. Het geeft antwoord op onder meer de volgende vragen; wat is de waardering van het arbeidsvoorwaardenpakket, past het huidige pakket bij de ontwikkeling van de werknemer en de organisatie en zijn wensen van de medewerker in lijn met het aanbod en mogelijke flexibiliteit.
Opzet enquête
Het uitvragen van de waardering en voorkeuren van medewerkers voor arbeidsvoorwaarden kan op verschillende manieren gebeuren. Graag bespreken wij de mogelijkheden hiertoe met u om deze af te stemmen op uw specifieke behoefte.
De volgende onderdelen maken standaard uit van de enquête:
- Het rangschikken van arbeidsvoorwaarden naar mate van waardering.
- Waardering per arbeidsvoorwaarde.
- Uitvraag naar wat belangrijk wordt gevonden dat de werkgever regelt.
- Aan welke vorm van (flexibiliteit) aan arbeidsvoorwaarden is er behoefte?
- Welke verdeling vast/variabel is gewenst?
- Welke arbeidsvoorwaarden ontbreken en zou je graag als keuze mogelijkheid
- aangeboden willen krijgen?
Ook is het mogelijk een verdieping in de vragenlijst aan te brengen. Dit kan zijn op verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld het algemene ontwerp, uitgangspunten voor vaste en variabele beloning, duurzame inzetbaarheid of ESG gerelateerde arbeidsvoorwaarden.
Montae & Partners heeft de juiste tooling om een veilig, betrouwbaar en toegankelijk onderzoek uit te voeren. Wij zullen de digitale enquête voor u inrichten in de huisstijl van uw organisatie.
Onze tool biedt oneindig veel mogelijkheden in het vragen stellen. Vragen kunnen zowel enkele keuze als meervoudige keuzes bieden, open of gesloten zijn of horizontaal van aard. Dit laatste betekent dat de beantwoording op een schaal kan plaatsvinden met de mogelijkheid van glijdend tot cijfers.
De enquête kan zowel in het Nederlands als in het Engels opgezet worden, uiteraard ook tweetalig.